Biblioteca comunală Mihai Cupcea

Bibliotecar: Iosip Gheorghe,  
Localitate: Budeşti
Strada: Principală,    496
Telefon: 0262-373721
Site web:
Email: bibliotecabudesti@yahoo.com
Conexiune internet: Da
Total colecţii: 6000

Luni - Miercuri: 8-15
Joi - Liber
Vineri: 8-13
Sâmbătă: 8-12
Duminică: 14-18

Populaţie deservită: 3500


DESPRE BIBLIOTECĂ:

   Biblioteca comunală din Budesti este amplasată în Căminul cultural, la etajul 1, având sediu si spatiu proprii. În anul 1998 printr-o hotărâre a Consiliului local a primit numele poetului si "omului de carte" Mihai Cupcea, descendent al acestor meleaguri.

   Biblioteca noastră detine un fond de carte bine echilibrat, având în rafturile sale cărti pentru copii, lit. română si universală, literaturi de specialitate: stiintă si tehnică, medicină, religie, artă, sport, istorie, geografie, etnologie. De asemenea în colectiile bibliotecii sunt înregistrate atlase, hărti, dictionare, precum ziare si reviste din presa locală si cea natională. La bibliotecă vin si împrumută cărti, cititori din cele două sate: Budesti si Sârbi, de diferite categorii profesionale: elevi, studenti, intelectuali, cadre didactice, functionari publici, muncitori, agricultori, casnice, pensionari, de toate vârstele: copii, tineri si vârstnici.

   Biblioteca are relatii de colaborare cu toate institutiile publice de pe raza comunei, organizând diferite manifestări cu caracter cultural – artistic precum: colocvii literare, simpozioane stiintifice, serate muzical - artistice, serbări cu prilejul unor sărbători religioase si laice etc.
   În anul 2009 în cadrul bibliotecii si cu sprijinul primăriei a avut loc lansarea monografiei comunei: Budesti – „ mica Romă a Maramuresului ”. De asemenea în anul 2010 a avut loc, in cadrul bibliotecii, inaugurarea Centrului de Internet pentru Public – Biblionet, unde institutia noastră a fost dotată cu patru calculatoare, echipate cu tehnică de calcul modernă.


DESPRE LOCALITATE:

Localitatea BUDESTI este asezată în bazinul superior al râului Cosău, la poalele muntilor Gutâi, care-si înaltă vârful Creasta Cocosului la 1447 m altitudine. Numele localitătii vine de la Bud, fiul cneazului Locovoi, mentionat a fi primul dintre cei sase frati în documentul din 14 mai 1361. Sub această denumire localitatea este atestată la 16 decembrie 1405. În documentele maghiare localitatea apare sub denumirea de Budfalva. Comuna Budesti este alcătuită din satele Budesti si Sârbi si are o suprafată de 8523 ha. Comuna Budesti este situată la 13 km de Cavnic si la 28 km de Sighetu-Marmatiei. Altitudinea medie a comunei este de 610 m. Vatra celor două sate se întinde de o parte si de alta a râului Cosău, îndeosebi pe terasa din stânga acestuia cu o lungime de 8,5 km.


PERSONALITĂŢI LOCALE:

Bălin Ion;
Berinde Ion;
Berinde Vasile;
Bud Vasile;
Cupcea Mihai;
Dunca Petru;
Marinca Ştefan;
Marinca Vasile;
Opris Petru;
Tibil Gheorghe


ALTE INFORMAŢII: