Biblioteca comunală Copalnic Mănăştur

Bibliotecar: Olah Nicoleta-Ana,  
Localitate: Copalnic Mănăştur
Strada: în centru,    27
Telefon: 0262-497003
Site web: Nu
Email: primariacopalnicmanastur[at]yahoo.com
Conexiune internet: Da
Total colecţii: 11000

Luni - Vineri: 7.30-15.30

Populaţie deservită: 6300


DESPRE BIBLIOTECĂ:

Din anul 1919 la Copanic Manastur  functiona o biblioteca scolara ,dar de interes mai larg.Din 1911 functiona si o biblioteca parohiala. Biblioteca  Comunala Copalnic Manastur a luat fiinta in anul 1965 cand apare si prima inregistrare in RI.


DESPRE LOCALITATE:

Localitatea COPALNIC MANAŞTUR ,atestata documentar in anul 1405 ,este resedinta comunei  cu acelasi nume,una dintre cele mai mari din judetul MARAMURES, care are in componenta sa douasprezece sate :COPALNIC MANASTUR FAURESTI,LASCHIA,BERINTA,CARPINIS,CURTUIUSU-MIC, COPALNIC, PRELUCA-VECHE, PRELUCA-NOUA, RUSOR, COPALNIC-DEAl, VAD.
Fata de resedinta comunei,satele sunt situate la distante cuprinse intre 3 km –satul VAD si 10 km satul CARPINIS.
Localitatea are o straveche istorie, fiind asezata in Depresiunea Copalnicului ,in valea dintre dealul Preluca si dealul Manaştur, dinspre nord,marginasa cu Depresiunea Lapusului.
Aici se potriveste evocarea satului lui Blaga: "un sat adunat ca intr-o caldare ,in fundul unei vai adanci".
Istoria localitati comunei  Copalnic Manastur este stans legata de cea a CETATII CHIOARULUI sau ,,CASTRUM KEVAR” dupa cum apare in documentele vremii.
Documentele scrise vorbesc despre acest teritoriu ca fiind locuit de romani ,atat in timpul migratiunii popoarelor cat si mai tarziu, caci "aici stapaneau duci si voievozi  romani,recunoscuti de regalitatea Ungariei’’.
Zona Copanic Manastur situata la jumatatea distantei intre Baia-Mare  si Targu –Lapus constituie o arie de trecere ,de interferenta intre graiul chioarului si graiul lapusean.
Calitatea de "zona de trecere’’ este demonstrata si din punct de vedere geografico-administrativ, ea nu intra nici in zona Lapus ,nici in zona Baii Mari.
Situata in sud-vestul judetului Maramures  intre Tara Lapusului si Tara Chioarului ,comuna Copalnic Manastur  impreuna cu satele comunei Cernesti si o parte din satele componente ale comunelor Dumbravita si Sisesti au constituit si constituie puntea de legatura ,de trecere intre doua "tari folclorice”, fiind o zona distincta nimita ,,FISCULAS”.

Reliful are aspectul unor suprafete de culmi plate, se inclina usor catre sud si vest, altitudinea mentinandu-se in jur de 400m. Se pot delimita urmatoarele subunitati: lunci, terase, interfluvii (versanti cu diferite forme si inclinatii).


Localitatea este atestata documentar pentru prima data in anul 1405 sub denumirea de Also Kopalnok(Copalnic de Jos ). Denumirea localitatii provine de la manastirea sau ordinul calugaresc existent aici, iar numele de "Kopalnok”, deci Copalnic provine de la denumirea slava "tapolnik”, ceea ce inseamna raul cald .In jurul anilor 1900 denumirea raului era raul Cavnic ,dar in asnul 1566 "Kapolnic”, dar si mai veche era denumirea de "Tapolypatak” (Raul Tapoly) in anul 1427.


PERSONALITĂŢI LOCALE:

TEODOR BOTA - personalitate a lumii medicale romanesti, student la Viena in perioada cand si Eminescu se afla acolo, scrie si publica poezii in revistele vremii .Una dintre ele: "Iubeste-ma copila” apare in "Amicul familiei’’ nr 32.1880, pag. 263;

POP ALEXANDRU - invatator, nascut la 1856 in Copalnic Manastur - dupa ce a absolvit cursul Preparandiei  din Gherla  si isi castiga diploma de calificatiune in Blaj este numit la 1879 invatator in Jilau unde va sta pana la 1882, cand merge ca invatator in Manasturul Clujului. In 1897 se pensioneaza. In 1903 traia in Telciu.

MICLEA PAUL - s-a nascut in Copalnic Manastur la 11 iulie 1874, a absolvit Preparandia din Gherla  unde isi ia diploma de invatator in 1892. Isi incepe activitatea in Satul Nou de Jos  de aici la Viseul de Jos, unde se distinge printr-o bogata activitate  extrascolara organizand serate culturale cu adultii. Apoi trece la Scoala din Birsaul de Jos, aici este parat ca "Memorandist”, iar dupa o perchezitie amanuntita i se confisca brosura "MEMORANDUL’’.
Din banii sai zideste scoala, prin munca satenilor, a infiintat o banca populara pentru 6 comune si un "consum crestin”, "scotind poporul din mina camatarilor straini’’.
Dupa 1918 organizeaza Scoala romaneasca in Cehul Silvaniei, intampinand multe greutati .Aduce copii din satele din jur ,pe care-i interneaza la SCOALA  in mod gratuit.
Este numit director iar scoala sa este un model. Deasemenea indeplineste si functia de Presedinte al Cercului Cultural, a format o societate culturala dand reprezentatii la Satu Mare si Zalau obtinand succese laudabile.

IULIU GEORGE ANCA s-a nascut la Copalnic Manastur la 22 aprilie 1870. Scoala primara a facut-o la Baia Mare in limba maghiara, numai asa putea probabil sa beneficize de o instructie buna, in contextual in care era organizat invatamantul in Austro-Ungaria  acelor vremi, unde insa se invata temeinic si limba germana ,ceea ce i-a pus elevului de atunci  bazele unei perfecte insusiri a celor doua limbi de circulatie din acea vreme.
Gimnaziul l-a urmat in cel mai romanesc "focar de cultura” al Ardealului, la Blaj, pe care il absolva in 1888.
Din toamna anului 1888 il gasim studiind la Viena. Sederea sa in capitala imperiului lui Franz Iosif a durat aproape 9 ani, timp in care si-a terminat studiile medicale, venind in tara cu o diploma de absolvire a facultatii de medicina pe hartie de pergament, cu sigiliul si antetul imparatului Francz Iosif.
Doctorul Anca a devenit in ani care au urmat medicul cunoscut si apreciat al acestei zone, care si-a facut meseria cu daruire si dezinteres.
Dupa anul 1920 cand faurirea Romaniei Mari a avut nevoie de oameni competenti in toate domeniile social-culturale, acesta a fost solicitat sa ocupe, intai la Cluj functia de sef al Inspectoratului general sanitary, iar din 1922 pe cea de director al spitalului din Oradea. In acesti ani, ca rasplata a meritelor sale in activitatea pe care o desfasura, a fost distins cu trei ordine civile importante:de doua ori cu "Steaua Romaniei’’ in grad de cavaler si ofiter in 1922 si 1930, cea mai importanta distinctie civila in Romania si odata cu "Coroana Romaniei’’ in grad de comandor in 1929.
S-a stins din viata in decembrie 1942 la varsta de 72 de ani.

IOAN DRAGOMIR - figura remarcanta a revolutiei de la 1848. S-a nascut la 20 august 1811 in Copalnic Manastur, urmeaza scoala de stat din localitate absolvind-o in 1822. Isi continua pregatirea secundara pana in 1826, la gimnaziul romano-catolic din Baia Mare desavarsindu-si studiile in anii urmatori la Liceul Episcopal din Blaj, primul Institut de invatamant superior din Transilvania. La Blaj invata sa fie aparatorul poporului roman si al valorilor sa;le spirituale, sa lupte pentru pastrarea si promovarea lor. Apreciat ca un absolvent cu calitati eminente ,in 1936 va fi numit profesor de filozofie la liceul din Blaj,mai tarziu fiind preot la Baiut.


ALTE INFORMAŢII: