„Sigmund Freud, părintele psihanalizei” – 85 de ani de la moartea psihanalistului austriac (23 septembrie 1939) – Vitrină de carte

Sigmund Freud s-a născut în 6 mai 1856, la Příbor, Imperiul Austriac. A fost un medic neuropsihiatru austriac de etnie evreiască, fondator al școlii psihologice de psihanaliză și eseist. Lucrările sale introduc noțiuni precum: inconștient, mecanisme de apărare, acte ratate și simbolistica viselor. „Originalitatea și curajul teoriilor lui Freud, precum și constanța sa personală, rigoarea…

Vezi mai multe

Cartea săptămânii – Fiordurile Pacificului – Mihai Nicolae Ducea

„Albumul este gândit să prezinte elementele care fac aproape ireală o călătorie prin fiordurile adesea ascunse în ceață: roci, cascade, artă nativă, apă, nori, ghețari, munți, faună, bărci și porturi. Am adunat această colecție de fotografii pentru că eu cred că spune o poveste în imagini despre un loc minunat și inaccesibil. Sper să vă bucurați de ea”.

Vezi mai multe

A apărut numărul 90-91 al Revistei Memoria Ethnologica

A ieșit din vatra fierbinte a tipografiei numărul 90-91 al revistei Memoria Ethnologica, editată de către Editura „Ethnologica”, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, manager prof. Lucian Iluț. Printr-o muncă asiduă de cercetare, printr-o bună colaborare cu membrii redacției, cu toți cei implicați în realizarea revistei, cu autorii acesteia,…

Vezi mai multe

Premiul „Scriitorul Anului” 2024

Scriitorul Anului – 2024 A mai trecut un an, iată-ne la o nouă ediție a activității literare Premiul „Scriitorul Anului”. Acest eveniment este organizat de Asociația Scriitorilor din Baia Mare – președinte Săluc Horvat – și Primăria Baia Mare – primar domnul Ioan Doru Dăncuș. În acest an, „Premiul Scriitorul Anului” a mers în Canada,…

Vezi mai multe

Un roman pe săptămână – 23 septembrie 2024 – Multiculturalia

  Profesorul, John Katzenbach, Gabriel Stoian (trad.), București, Litera, 2011 „Profesorul universitar Adrian Thomas este diagnosticat cu o demență degenerativă care duce la pierderea memoriei, halucinaţii şi moarte. După ce și-a dedicat întreaga viață cercetării minții omenești, profesorul crede că cel mai bun lucru pe care îl mai poate face este să se sinucidă. Părăsind…

Vezi mai multe

Lansarea volumelor „Mărturiile mele – politica externă a Egiptului: 2004-2011” și „Martor la război și pace” de Ahmed Abu al-Gheit

Sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 12.00, la Sala Mare a Teatrului Municipal Baia Mare, a avut loc lansarea volumelor „Mărturiile mele – politica externă a Egiptului: 2004-2011” și „Martor la război și pace”, ambele scrise de Ahmed Abu al-Gheit, diplomat egiptean, fost ministru de externe și secretar general al Ligii Statelor Arabe, apărute la…

Vezi mai multe