Știri
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului – Biroul de pelerinaje și Asociația Pelerin în Maramureș cu binecuvântarea Preasfințitului Iustin – episcopul Maramureșului și Sătmarului a primit recunoașterea “Circuitului bisericilor și mănăstirilor de lemn din Maramureș și Satu Mare – Drumul spre sfințenie” ca fiind rută culturală turistică dezvoltată pe plan regional de către Ministerul Economiei. Energiei și Mediului de Afaceri, Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului.
Această rută cuprinde 101 de biserici și mănăstiri de lemn ortodoxe sau cu un grad ridicat de atractivitate, majoritatea dintre ele find înscrise în lista monumentelor istorice din cele 2 județe componente ale Episcopiei Ortodoxe Române ale Maramureșului și Sătmarului. Coordonatorul acestui proiect și a biroului de pelerinaje al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului este părintele diacon drd. Valeriu-Mircea VANA.
″În Maramureş, destinul uman s-a împletit atât de strâns cu cel al pădurilor din jur, încât istoria a fost scrisă nu prin cuvinte, ci prin semne încrustate pe trunchiuri de copaci, transformate mai târziu în porţi şi case şi unde credinţa strămoşească şi-a găsit expresia în biserici modeste din lemn, dar cu turlele înalte până la cer. Vrednicul de pomenire, arhiepiscopul Justinian Chira spunea că «măreţia lor e izvorâtă din autenticitatea trăirii religioase care le-a stat la bază: nimic artificial nu se găseşte în aceste monumente. În fiecare bârnă, în fiecare stâlp se simte sufletul şi gândul unui om. Când te apropii de ele parcă simţi căldura sufletului poporului dreptcredincios care le-a ridicat şi le-a păstrat de-a lungul veacurilor, ca pe cele mai scumpe comori ale lui»″, afirmă diaconul Valeriu-Mircea Vana.
Sursa: Graiul.ro | Autor: Camelia Tocaci