În prezent, motorul de căutare Google este cea mai accesată pagină web din lume, cu peste 2,5 miliarde de vizite într-o singură zi. Neil Gaiman, un cunoscut scriitor britanic, spunea: „Google vă poate oferi 100.000 de răspunsuri, la o singură întrebare, bibliotecarul vi-l poate da pe cel corect.” Având în vedere popularitatea de care se bucură la ora actuală Google, ne punem întrebarea: Câtă încredere putem avea în rezultatele afişate în urma unei căutări? Aici poate interveni rolul bibliotecarului, care este în măsură să filtreze rezultatele şi să ofere răspunsul potrivit la întrebările utilizatorilor bibliotecii. Majoritatea celor care caută o informaţie în mediul online nu pun la îndoială veridicitatea rezultatelor găsite, considerându-le corecte. Sunt frecvente situaţiile când, în urma unei interogări, pe primele poziţii se afişează site-uri care denaturează realitatea sau oferă un punct de vedere personal al autorului cu privire la subiectul căutat, acest aspect putându-se datora unei campanii de promovare plătite a paginii web respective, dar şi algoritmilor utilizaţi de către motorul de căutare, procesul realizându-se în mod automat, după o multitudine de criterii, care nu funcţionează întotdeauna corect.
Directorul site-ului Ask.com, Gary Price a evidenţiat faptul că „indiferent cât de inteligente au devenit motoarele de căutare, niciodată nu vor înlocui bibliotecarii”.
Bibliotecarul reprezintă factorul uman care poate face legătura între baza de date uriaşă pe care o pune la dispoziţie Google şi utilizatorul final, asigurând în acest fel filtrarea miilor de rezultate returnate în urma unei interogări.
În acest sens, pentru realizarea unei căutări eficiente pe Google există câteva trucuri care pot îmbunătăţi considerabil tehnica de căutare şi scurta timpul necesar pentru această operaţie.
Utilizarea cuvintelor-cheie este cel mai important pas în obţinerea informaţiei căutate.
Una din cele mai frecvente greşeli o reprezintă folosirea unui număr redus de cuvinte-cheie, ceea ce se reflectă prin afişarea unui număr mult mai mare de variante de răspuns şi implicit un timp mai îndelungat pentru sortarea informaţiei dorite. Un număr de cel puţin cinci cuvinte-cheie are ca rezultat reducerea considerabilă a numărului site-urilor returnate, limitându-se la afişarea celor mai relevante pagini web. În mod obişnuit, motoarele de căutare afişează paginile care conţin oricare dintre cuvintele-cheie introduse în câmpul de căutare, indiferent de ordinea acestora, Google de exemplu va lista site-urile ce conţin majoritatea sau toate cuvintele cheie în partea superioară a rezultatelor, realizând o ierarhizare eficientă a acestora.
Dacă nu sunteţi siguri ce cuvinte-cheie să utilizaţi, se pot înlocui o parte cu ajutorul caracterului * în scopul diversificării căutării. Poziţionarea acestuia între mai multe cuvinte-cheie va duce la obţinerea unor rezultate pentru combinaţia cuvintelor-cheie utilizate cu * ca variantă. De exemplu căutarea după culori * design va returna rezultate ale căror variante vor conţine cele două cuvinte-cheie despărţite de alte cuvinte, înlocuite în acest caz prin simbolul *, în timp ce căutarea * culori design va lista site-urile care conţin în context cele două cuvinte-cheie, unul după altul, precedate de alte cuvinte.
În situaţiile în care dorim să aflăm sursa exactă a unei fraze, este mai eficientă căutarea după fraza întreagă şi nu după anumite cuvinte-cheie extrase din fraza respectivă, numărul rezultatelor returnate fiind considerabil redus în acest mod. Astfel, căutarea după fraza „Cel mai recent studiu al Consiliului Naţional al Audiovizualului (2007) arată că în timpul liber 98% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 15 ani preferă să se uite la televizor, iar 45% se joacă pe calculator. Alături de televizor, calculatorul şi jocurile video au devenit un substitut, la îndemană, pentru restul activităţilor educative şi de recreere, acestea din urmă fiind abandonate de către copii” va returna 152 de rezultate şi pe prima poziţie exact sursa de unde a fost preluat textul, în timp ce căutarea după câteva cuvinte-cheie, extrase din frază, va avea ca rezultat obţinerea a peste un milion de rezultate, sursa de unde provine textul nefiind între primele site-uri.
Utilizarea ghilimelelor „” pentru încadrarea expresiei căutate va limita afişarea doar a site-urilor care conţin exact expresia încadrată de acestea. Uneori este utilă folosirea unei combinaţii între o expresie exactă şi cuvinte-cheie, de exemplu: „comunicare online” biblioteca, care va genera un număr de rezultate mult mai mic şi implicit mai relevante decât căutarea după comunicare online biblioteca.
Prin folosirea operatorului OR, scris cu litere mari sau a simbolului | (bară verticală),
între două cuvinte, vor fi căutate paginile care includ unul din cele două cuvinte-cheie, lipsa operatorului ar conduce la afişarea numai a site-urilor ce conţin ambii termini, spre exemplu căutarea Maramureş | biserica (Maramures OR biserica) va avea ca rezultat returnarea site-urilor ce fac referire numai la Maramureş, respectiv pe cele care conţin doar cuvântul biserică, în timp ce căutarea obişnuită după maramureş biserica va lista paginile web ce conţin doar ambele cuvinte-cheie.
Când dorim să excludem din rezultate un anumit termen, acesta trebuie precedat de semnul minus –, atenţie, nu trebuie să existe spaţiu între operator şi termenul pe care vrem să-l excludem, în exemplul „bill gates” –microsoft vor fi afişate paginile web care fac referiri la Bill Gates, dar în care nu apare şi compania fondată de către acesta, Microsoft. La fel poate fi exclus din căutări şi un site scriind cuvintele-cheie de căutat, urmate de operatorul minus şi site-ul care nu vrem să fie luat în considerare de către Google la căutări.
Adăugarea simbolului tildă ~ în faţa unui cuvânt are ca efect căutarea după termenul respectiv, dar şi după mai multe sinonime ale acestuia. Acest tip de căutare este indicat a fi utilizat când cuvântul-cheie este un termen general şi are mai multe sinonime.
Sunt situaţii când dorim să căutăm o informaţie doar pe un anumit site sau domeniu, însă acestea nu au implementat un instrument de căutare propriu sau, dacă există, acesta nu funcţionează eficient, rezultatele obţinute în urma unei căutări nefiind cele mai relevante. În acest caz, Google are posibilitatea de a căuta în interiorul site-ului respectiv, cu condiţia ca acesta să fie indexat de către motorul de căutare, expresia folosită în acest scop este site: paginaweb.com, de exemplu pentru a obţine toate referirile la Petre Dulfu din pagina web https://www.bibliotecamm.ro va fi utilizată expresia „Petre Dulfu” site: bibliotecamm.ro, care va afişa toate apariţiile cuvintelor Petre Dulfu în cadrul site-ului specificat.
Google are posibilitatea de a afişa definiţia unui termen, diferite sensuri şi sinonime ale acestuia prin utilizarea expresiei define cuvânt.
Termenul define poate fi utilizat şi pentru obţinerea unor definiţii pentru expresii încadrate între ghilimele.
Rezultatele unei căutări pot fi afişate în funcţie de nivelul de complexitate al conţinutului, prin activarea opţiunii Reading Level din meniul Show search tools, situat în stânga ecranului cu rezultate, această acţiune va avea ca efect posibilitatea de sortare a acestora pe trei niveluri de complexitate: Basic, Intermediate, şi Advanced. Având în vedere acest aspect, în cazul unei persoane interesate de un anumit subiect, pe care îl cunoaşte puţin, aceasta are posibilitatea să filtreze rezultatele astfel încât să apară doar cele mai simple, prin activarea opţiunii Basic.
Una dintre cele mai utile, dar mai puţin cunoscute opţiuni pe care o are Google este cea de căutare a unui anumit tip de fişier, care conţine cuvintele-cheie dorite. Pentru aceasta se utilizează expresia cuvinte-cheie filetype:extensie, fără spaţiu între filetype:extensie, unde extensie se înlocuieşte în funcţie de tipul de fişier dorit cu: doc – documente Microsoft Word; pdf – documente Acrobat Reader; ppt, pps – prezentări Power Point; jpg – imagini. De exemplu căutarea biblioteca web 2.0 filetype:pdf va afişa linkurile spre diferite documente Acrobat Reader, care conţin termenii biblioteca şi web 2.0.
Google Books – accesibil la adresa books.google.com – reprezintă echivalentul unei biblioteci virtuale, ce permite navigarea printr-o colecţie de peste 20 de milioane de titluri (martie 2012), din aproximativ 130 de milioane de titluri unice pe care cei de la Google le estimau că ar exista (2010). Titlurile sunt organizate pe domenii de interes: Clasici, Afaceri şi economie, Poezie, Tehnică etc., respectiv categorii: romane, reviste. În funcţie de drepturile de autor, există titluri doar în varianta Preview, afişându-se anumite pasaje din cartea respectivă, sau titluri în varianta Full view, care sunt disponibile integral.
O funcţie deosebit de utilă este posibilitatea de a efectua căutări după cuvinte-cheie în cadrul textului unui titlu disponibil pe Google Books.
Google poate reprezenta un sprijin important în munca de zi cu zi a bibliotecarului, singura condiţie pentru a beneficia de toate avantajele acestuia este să ştim să-l folosim la capacitatea sa maximă şi nu în ultimul rând să nu uităm vorbele lui Phil Bradley:
„Bibliotecarii sunt acolo:
Pentru a ajuta, sprijini, asista. Pentru a învăţa, colaţiona, entuziasma.
Pentru a cataloga, indexa, aranja, organiza.
Pentru a găsi, descoperi, promova, prezenta.
Pentru a interesa, intriga, amuza şi uimi. Pentru a insufla admiraţie.
Pentru a ajuta copiii, adulţii, bătrânii, defavorizaţii, bogaţii, săracii, pe cei ce vorbesc şi pe cei ce sunt muţi.
Pentru a proteja resursele, a le arhiva, a le depozita, a le păstra pentru viitor.
Pentru a oferi puncte de vedere diferite, a emite idei, conversaţii, cercetare, distracţie.
Pentru a oferi cel mai bun răspuns posibil, a da suficientă informaţie, fără a-l copleşi pe utilizator, dar îndeajuns pentru a-l ajuta.
Pentru a îmbunătăţi comunitatea locală, o firmă, o şcoală, un liceu, o organizaţie, o ţară, lumea.
Google este acolo:
Pentru a face bani.”
Webliografie:
Search Tips & Tricks – Inside Search – Google – http://www.google.com/insidesearch/tipstricks/all.html, data accesării: 04.09.2012.
Michael Poh, 5 Steps to More Accurate and Efficient Google Search – www.hongkiat.com/ blog/efficient-accurate-google-search/, data accesării: 18.07.2012.
Elinor Mills, Most reliable search tool could be your librarian – CNET News – news.cnet.com/2100-1032_3-6120778.html, data accesării: 18.07.2012.
Glenda Morris, Google Search & Research Tools for Teacher Librarians – www.slideshare.net/ jasmont1/google-search-research-tools-for-teacher-librarians, data accesării: 03.09.2012.
Phil Bradley, What librarians & Google are for… – www.philbradley.typepad.com/ phil_bradleys _weblog/2011/06/what-librarians-google-are-for.html, data accesării: 03.09.2012.
Operatorii şi ajutor suplimentar pentru căutare – Google – support.google.com/websearch/ bin/ answer.py?hl=ro&answer=136861, data accesării: 04.09.2012.
de Marcel Țura
Șef compartiment informatizare, administrator de rețea