de Maria GÂRBE
Cum am pornit alcătuirea acestui volum?
În primăvara anului 2016 am avut nevoie de bibliografia lucrărilor și articolelor pe care le-am publicat. Am dat startul căutărilor. În revista „Pro Unione” aveam semnalate paginile de care aveam nevoie, dar descrierile bibliografice trebuiau introduse în calculator. Am deschis fiecare număr al revistei și mi-am extras datele.
Domnul Gavrilă Groșan (n. 13.11.1923 – d. 2018), economist, veteran de război, colaborator și director economic al revistei „Pro Unione”, a avut nevoie de bibliografia articolelor publicate de el în revista mai sus pomenită. Pentru a-l ajuta, am deschis din nou fiecare număr și i-am alcătuit bibliografia care a apărut în 2018 în volumul de Memorii.
Preotul Viorel Thira (n. 1936 – d. 2018) mi-a adresat rugămintea să-i alcătuiesc bibliografia lucrărilor publicate în revista „Pro Unione”. Are 37 de articole apărute în tot atâtea numere. Am deschis pentru a treia oară fiecare număr al revistei.
Următoarea bibliografie alcătuită a fost pentru muzeografii Traian Ursu (n. 1940 – d. 2010) și Viorica Ursu (n. 1944 – d. 2016). Am deschis din nou, pentru a câta oară?, toate numerele revistei „Pro Unione” apărute în cei douăzeci de ani.
Ce-mi mai rămânea de făcut ?
Am pornit, în mai 2017, alcătuirea volumului Revista „Pro Unione”: Indici bibliografici (1998-2018). Am stat în fața calculatorului toată vara, multe ore, cu cele 76 de numere apărute în cei douăzeci de ani, peste 6.100 de pagini de revistă alături, am redeschis fiecare număr, am notat capitole, subcapitole, alfabetic, tematic, cronologic, iconografic, după autor, titlu, anul de apariție și numărul revistei, numerele paginilor… am încercat să cuprind (sper) totul, despre istorie, voci din diaspora română, dileme și certitudini istorice, cultul eroilor neamului, date și sinteze monografice, personalități, veterani de război, patrimoniu, colecții și colecționari, apariții editoriale, literatură (poezie, proză), evenimente, evocări, aniversări, comemorări, din activitatea Fundației Culturale „PRO UNIONE”… (conform capitolelor stabilite de redactorii revistei). Am dorit să subliniez diversitatea problemelor abordate, interesul și preocupările colectivului de redacție, dar și al colaboratorilor revistei.
Profesoara Ioana Dragotă (n. 22.05.1959 – d. 23.01.2013), bibliotecară la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare între anii 1990 și 2013, a realizat, în două părți, o Monografie bibliografică a revistei «Pro Unione». Pagini din trecutul Maramureșului, până în anul 1947. Partea I a fost publicată în anul 2005 (nr. 23-24, pag. 75-90) și reflectă conținutul numerelor de la 1 până la 20 ale revistei, iar partea a II-a, publicată în 2007 (nr. 32, pag. 75-84), continuă cu descrierea numerele de la 21 până la 28 (unde s-a ajuns la momentul respectiv).
Am însumat peste 980 de nume. Circa 490 dintre ele au semnat cel puțin un studiu, un articol, o poezie sau o proză, o pictură sau un desen, de-a lungul celor douăzeci de ani de apariție a revistei.
Mai pot adăuga faptul că sunt peste 1.900 de descrieri bibliografice în prima parte, tot atâtea în partea a doua (iar peste 700 sunt la capitolul Iconografie… necuprins în această ediție).
Am pornit cu elanul unui voluntar la alcătuirea volumului de față. Pe parcurs nu m-a bătut gândul renunțării, dar, uneori, am oftat din greu pentru că n-a fost ușor deloc.
În prima parte a lucrării (Indice alfabetic, p. 5-127), ordonarea materialului bibliografic s-a făcut după sistemul alfabetic, iar în partea a doua tematic (Indice tematic, p. 129-242) – conform capitolelor stabilite de redactorii revistei, dar și cronologic. Indicele alfabetic este, în același timp, o sumă a bibliografiilor personale ale colaboratorilor revistei.
Volumul a fost lansat în data de 8 octombrie 2020.
Sursa: „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare