de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare
Sunt câteva sintagme în domeniu care exprimă aproximativ aceeaşi idee: „libertate prin cultură”, „libertate prin carte”, „cartea – o fereastră spre libertate”, „cărţile – imperiul adevăratelor libertăţi” ș.a. E vorba de mediul penitenciar şi de rolul culturii în realizarea „pregătirii pentru libertate”, atât de necesară în procesul educativ al deţinuţilor.
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” a deschis la Penitenciarul din Tăuţii de Sus o modernă bibliotecă, care a devenit extrem de utilă încă de la inaugurare. Există şi în alte astfel de instituţii speciale, biblioteci sau puncte de lectură. Am vizitat un prieten la Gherla şi totul a fost posibil în „Bibliotecă”, cu ocazia unei „întâlniri literare” pe care am organizat-o împreună cu unul dintre „educatori”. Am văzut ce înseamnă un astfel de „aranjament cultural” şi am trăit un sentiment aparte de „solidaritate”.
Am inaugurat „noua bibliotecă” de la Penitenciarul Satu Mare. Peste 4500 cărţi au ajuns pe rafturile pregătite special pentru această „susţinere”. La origine iniţiativa a aparţinut subsemnatului, dar şi părintelui Nicolae Stoia, care „slujeşte” în această „cetate de scăpare” (n.n. termen biblic foarte generos în semnificaţii!). M-a invitat în urmă cu câţiva ani să le vorbesc deţinuţilor despre „importanţa culturii în pregătirea pentru libertate”. Am făcut-o cu o forţă interioară pe care n-am mai simţit-o niciodată. Erau acolo nişte oameni „speciali”. Oameni care greşiseră „fatal” şi care „iubeau libertatea” mai mult decât noi, „cei liberi”, care de cele mai multe ori uităm că acesta e „un dar” şi nu un „lucru firesc”, fără nicio responsabilitate. Filosofii spun că „libertatea se câştigă”! Cât de adevărat e acest lucru într-un Penitenciar! Şi câtă nevoie au aceşti oameni de ajutorul nostru, pentru a putea păşi cât mai încrezători „spre o nouă viaţă”!
(1 octombrie 2011)
Sursa: Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA