de Daliana BONAȚ
Director adjunct de specialitate – Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Gongul a bătut, cortina s-a ridicat și prima scenă a vieții „celui mai mare maramureșean specialist în etnologie, folclor și etnografie și românul cel mai important al promovării sunetului ca instrument de muzicalitate și muzicalizare”[1], după cum îl numea dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, s-a desfășurat la Ferneziu, suburbie a Băii Mari, în 22 martie 1936.
Conceptul scenografic îl transpune în diferite spații: la Târnăveni, unde își petrece copilăria, la Cluj, unde urmează, atât cursurile Liceului Teoretic „George Barițiu”, pe cele ale Liceului de muzică, clasa de violoncel (1950-1955), cât și ale Conservatorului (1955-1956), dar și la București, unde își continuă studiile muzicale la Secția de muzicologie-compoziție, pe care a absolvit-o în 1960.
Elementele dinamice ale piesei îl aduc mai aproape de „ACASĂ”, fiind, în perioada 1960-1970, cercetător științific în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor din Cluj, iar munca de teren, oamenii pe care i-a întâlnit (subiecții) și mentorii săi (Ovidiu Bârlea, Tiberiu Alexandru, Gotfried Habenicht, Constantin Mocanu și profesorul Mihai Pop din Glod, (comitatul Maramureș) îi deschid calea spre pasiunea pentru instrumentele muzicale neconvenționale (dar cu posibilități de a atinge sonorități incredibile), pentru muzica de teatru și pentru compoziție.
În desfășurarea cronologică a evenimentelor, structurarea momentelor, ce îl aduc/atrag spre orașul natal, continuă. Astfel, în perioada 1970-1980, deși cercetător științific principal, precum și lector la Facultatea de Muzică a Universității din Brașov, primește primele aplauze la Teatrul Dramatic din Baia Mare, stagiunea 1974-1975, cu două spectacole pentru care Iosif Herțea compune muzică originală. Astfel, în 21 noiembrie 1974, are loc premiera spectacolului Nu sunt Turnul Eiffel, de Ecaterina Oproiu, în regia lui Adrian Lupu și Magdalena Klein, scenografia fiind semnată de Radu Corciova. În distribuție: Ruxandra Petru, Ben Dumitrescu, Apriliana Nedeianu-Dimitriu, Jenny Jurcă, Dana Ilie, Cornel Mititelu, Dan Antoci, Adrian Rățoi, Antoniu Paul, nume sonore ale teatrului băimărean.
De asemenea, în 24 iunie 1975, realizează ambianța sonoră și cântecele pentru premiera spectacolului Năpasta, de I. L. Caragiale, în regia lui Adrian Lupu, scenografia Lucu Andreescu. Au interpretat actorii: Ion Săsăran, Ben Dumitrescu, Vasile Constantinescu și Olga Sârbul.
Din 1980, revine la Cluj-Napoca ca muzeograf principal la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dar și la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, dar continuă parcursul artistic,având colaborări cu teatrele din București, Galați, Timișoara, Constanța, Baia Mare. În stagiunea 1980-1981, pe scena Teatrului de păpuși din Baia Mare, cu spectacolul Cinci frați minunați, de George Mihail Zamfirescu, regia Kovacs Ildiko, scenografia Ida Grumaz, pentru care a compus muzica originală, care s-a cântat live.
Ineditul spectacolului vieții lui Iosif Herțea continuă. Se stabilește definitiv în Germania (în 1990), la Rastatt, dar revine constant în România, pentru colaborări cu cei mai prestigioși regizori, de la Andrei Belgrader, Silviu Purcărete, Cătălin Naum, Adrian Lupu, Alexandru Tocilescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Vlad Mugur, Mihai Măniuțiu, la Dan Micu sau Tompa Gábor, astfel, regăsindu-și echilibrul și libertatea de creație.
În toamna anului 2016, ca un preambul către „Marea Trecere” din 21 martie 2018, Iosif Herţea a decis să se „ÎNTOARCĂ ACASĂ”, în spațiul care a vibrat mereu în sufletul său, printr-o donaţie oferită Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare. Într-o scrisoare trimisă directorului bibliotecii, dr. Teodor Ardelean, acesta mărturisea: „Doresc să donez Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” o seamă de valori culturale adunate de-a lungul a patru decenii (1960-2000), în semn de omagiu adus locului în care am văzut lumina zilei şi locuitorilor lui”. Astfel, suntem beneficiarii unei averi culturale deosebite, constând în: 800 de cărţi, 700 de CD-uri şi DVD-uri, 100 de casete, 80 de discuri de vinil şi 1.143 de instrumente – 90 de instrumente idiofone, 35 membrafone, 25 cordofone şi circa 320 aerofone (150 fluiere din lemn, 130 fluiere ceramice etc.) şi obiecte tradiţionale, colecționate de pe toate continentele, o colecție unicat în România ce constituie excepționalul CABINET MEMORIAL „IOSIF HERȚEA”.
Organizarea acestui cabinet s-a făcut sub auspiciile și viziunea maestrului Iosif Herțea, care își dorea o valorificare aparte a donației, și nu doar o simplă așezare a acesteia într-un muzeu. Astfel, pentru a evidenția, valoriza și a pune în circulație acest tezaur uriaș, cu totul aparte în România, ne-am implicat în organizarea mai multor manifestări culturale, în colaborare cu Colegiul de Arte din Baia Mare, obiectele sonore și instrumentele din Colecția Iosif Herțea fiind folosite cu măiestrie de către elevii din Corul „Madrigaletto” și Orchestra „Rivulus Dominarum”, coordonați de Călin Ionce, Darie Nemeș Bota și Dorin Florian Chereji, și cu Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord Baia Mare, specializarea Etnologie, beneficiind de consultanța de specialitate a dr. Liliana Voș și a conf. univ. dr. Delia Suiogan.
Considerăm că este o datorie de onoare ca spectacolul să continue, cortina să nu cadă, iar activitatea științifică și creativă a artistului autentic, a personalității spectaculoase a etnomuzicologului și profesionistului în arta muzicală să fie cunoscute și recunoscute.
***
„Un artist autentic, cu o capacitate uriașă de a se topi într-o viziune” – Mihai Măniuțiu[2]
„Un personaj parcă mitologic, un arhetip aproape cosmic” – Cătălina Buzoianu[3]
„Un creator de muzică vie” – Tompa Gábor
Note:
[1] Moment de reculegere în loc de aniversare pentru Iosif Herțea, https://www.directmm.ro/comunitate/cultura/moment-de-reculegere-in-loc-de-aniversare-pentru-iosif-hertea/, 04.05.2018.
[2] Marinela Țepuș, Andreea Dumitru, Iosif Herțea – vrăjitor de sunete ciudate, Fundația Culturală „Camil Petrescu”, București, 2004, p. 103.
[3] Marinela Țepuș, Andreea Dumitru, op. cit., p. 109.
COLECȚIA „IOSIF HERȚEA” – Cabinetul memorial din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare