„Ion Pillat – european în țara sa, român în Europa” – 76 de ani de la moartea scriitorului Ion Pillat (17 aprilie 1945)
Ion Pillat, nepotul lui Ion Brătianu, un faimos politician român, a fost poet, eseist, editor și publicist, dar și membru corespondent al Academiei Române, s-a născut la data de 31 martie 1891, la București. Cursurile primare le-a urmat în Pitești, la fel și primele trei clase ale cursului gimnazial, iar în anul 1905 a terminat clasa a VIII -a la Liceul Sfânta Sava din București.
A plecat la Paris împreună cu mama, fratele și sora sa, pentru a-și continua studiile, la „Liceul Henri IV”, acolo unde a luat bacalaureatul în 1909. În anul 1910 s-a înscris ca student la Sorbona, unde a studiat în principal litere, istoria și geografia, dar în paralel a făcut și dreptul. În anul 1911, Titu Maiorescu a fost cel care i-a publicat o parte din poezii în „Convorbiri literare”, iar în 1912, în timpul unei vacanțe la București, Ion Pillat l-a cunoscut pe Alexandru Macedonski, care i-a editat volumul „Flori sacre”.
Tot în anul 1912, Ion Pillat și-a editat la Paris volumul de poeme în proză „Cel din urmă sfat”, iar la București, în același an, a publicat primul volum de versuri, „Visuri păgâne”. În anul 1916 a editat volumul „Plumb” al lui George Bacovia și a preluat conducerea revistei „Flacăra”. Împreună cu Tudor Arghezi a scos în 1922 revista „Cuget românesc”, iar în anul 1933 a publicat volumul de versuri care l-a și consacrat ca poet original și tradiționalist.
În anul 1936 a primit „Premiul Național pentru literatură” și a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar un an mai târziu a publicat volumul „Țărm pierdut”. În anul 1944, sub titlul „Poezii”, a apărut întreaga sa operă lirică, scrisă în perioada 1906 – 1941.
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Sala de lectură – Carte curentă