Vitrină de carte realizată de Compartimentul Împrumut carte pentru adulți.
Vintilă Corbul, scriitor de romane istorice, scenarist al celui mai vizionat film românesc din toate timpurile „Nea Mărin Miliardar”
S-a născut la 26 mai, 1916, în București, provenind dintr-o familie foarte bogată. A fost un scriitor și scenarist de film, cu numele complet Vintilă Dumitru Corbul Economu Popescu. Urmează cursurile Facultății de Drept și devine magistrat, profesie pe care o practică timp de 7 ani. În paralel, pentru a-și alimenta propria pasiune, urmează Facultatea de Litere și Filozofie, secția Istorie. La doar 23 de ani, imediat după absolvirea facultății este angajat judecător. În al II-lea Război Mondial a fost locotenet de artilerie antiaeriană și după ce urmează o școală de pilotaj aviatic, pilotul comandantului Forțelor Aeriene Române. După război toate propietățile familiei sunt confiscate. Vintilă Corbul și familia sa sunt evacuați și forțați să locuiască în bucătăria unui imobil șubrezit. Diplomele sale nu mai sunt valabile și este exclus din magistratură din cauza originii sale burgheze și a arestării tatălui său de către comuniști. Ocupă un post de bibliotecar, la o bibliotecă din cartier, dar este dat afară din aceleași motive, după 6 luni. Ajunge muncitor necalificat și, ulterior, inginer la ICAB.
Pasiunea pentru scris a avut-o de foarte tănăr, primul său roman, „Babel Palace” a fost scris la doar 13 ani și publicat când avea 16 ani, iar „Sclavii pământului” l-a scris când avea 14 – 15 ani și a fost publicat când avea 18 ani, aceasta fiind și ultima carte înainte de a fi trecut pe lista scriitorilor interziși. A reînceput să scrie, la aproape 30 de ani de la ultimul său roman, primul succes venind cu publicarea romanului „Idolii de aur – Dinastia Sunderland Beauclair”, dând astfel startul succeselor de mai apoi, cartea fiind editată mai târziu în franceză și poloneză. A scris „Căderea Constantinopolelui”, după care părăsește ilegal România în 1979, împreună cu Eugen Burada, fugind în Franța.
Multe dintre titlurile sale au fost traduse în limbile; franceză, poloneză, rusă și arabă. A avut o colaborare strânsă cu Eugen Burada, scriind împreună foarte multe lucrări și, în anul morții, deținea două recorduri: scriitor român cu cele mai multe exemplare vândute, și scenarist al celui mai vizionat film românesc al tuturor timpurilor „Nea Mărin Miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolăescu, singura comedie regizată de acesta.
A murit la 30 ianuarie 2008, la Paris.