Se împlinesc 20 de ani de când pe harta destinului cultural al bibliotecii noastre şi-a pus amprenta un om cu un parcurs profesional de excepţie şi cu o vocaţie culturală rară – Teodor Ardelean. Sunt 20 de ani… în care s-a dedicat trup şi suflet acestei instituţii. Este de necontestat faptul că aproape tot ceea ce reprezintă Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare astăzi i se datorează: dotarea, fondul de carte şi, desigur, anvergura şi prestigiul dobândite.
Până în anul 1999, Biblioteca Judeţeană a funcţionat într-un spaţiu neadecvat – un cămin studenţesc al universităţii băimărene, de unde urma să fie evacuată, iar noul sediu era tot în construcţie din cauza bugetului auster, ajungând sa fie „refugiul vagabonzilor”, un peisaj urban arid şi trist.
Cu toate că managementul instituţiei şi inimosul colectiv al bibliotecii făceau eforturi mari pentru a menţine flacăra culturii aprinsă, lucrurile nu stăteau deloc bine. În luna mai a anului 2000, situaţia bibliotecii era „încă… incertă”.
Acesta era contextul în care, în februarie 2001, revine în fruntea instituţiei în calitate de director Teodor Ardelean, iar biblioteca primeşte un suflu nou şi o nouă direcţie.
Având o atitudine spirituală înaltă, într-o permanentă combustie inspiraţională, ferm şi destoinic, Teodor Ardelean reuşeşte în scurt timp să-i mobilizeze şi motiveze pe cei din jurul său, făcându-i părtaşi evoluţiei şi transformărilor continue ale instituţiei.
Lucrurile au luat-o, în sfârşit, în direcţia potrivită, visul a început să prindă contur, iar ideile ce germinau în mintea sa deveneau realitate, cu efort şi dăruire, cu investire personală până în detaliu, cu multă creativitate şi o forţă ca de „buldozer”, cum îi place să se autoironizeze uneori.
Până la momentul în care fiecare spaţiu a fost finisat, mobilat şi dotat, şi apoi fiecare carte, publicaţie, CD, hartă sau fotografie a fost aşezată la locul său, a fost necesară o continuă implicare şi dedicare. Inegalabilul său spirit organizatoric a făcut ca fiecare colţ şi metru pătrat al bibliotecii să aibă rolul şi rostul său, construind în final o bibliotecă cu o arhitectură instituţională remarcabilă. Iată doar câteva dintre realizările din cele două decenii:
– un fond de carte impresionant – pornind de la 320.000 u.b. (unităţi biblioteconomice) – la fondul actual de aproximativ 750.000;
– Brevetoteca, singura din ţară găzduită într-o bibliotecă;
– 16 biblioteci şi colţuri româneşti de carte constituite pentru comunităţile de români din străinătate: în Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Spania, Scoţia, Polonia, Canada, Portugalia, Elveţia şi Norvegia;
– revista „Familia română”, o publicaţie cu o răspândire internaţională;
– American Corner şi Colţul Coreean;
– Colecţia „Iosif Herţea” – un mic muzeu organizat în incinta bibliotecii în memoria compozitorului maramureşean de renume internaţional;
– Anticariatul donatorilor, sub sintagma Din dar, dar se face;
– constituirea unui Fond documentar al unui Centru de cercetare şi documentare ale Academiei Române;
– programe culturale de excepţie.
El însuşi un autor cunoscut, a fost coordonator şi prefaţator la zeci de volume, a participat la sute de evenimente organizate de şi în bibliotecă, cărora, de cele mai multe ori, le-a fost amfitrion, cum ar fi lansări de carte, vernisaje de expoziţii, mese rotunde, sau proiecte. Înzestrat cu darul oratoriei, a dat consistenţă evenimentelor la care a participat prin valoarea şi greutatea argumentelor prezentate.
În doar două decenii a reuşit să dea instituţiei vizibilitate, atât culturală, cât şi managerială, devenind model de leadership şi autoritate în materie, unanim recunoscut în breasla bibliotecarilor, impunând respect şi având prestanţă la cel mai înalt nivel.
Cu o biografie culturală uriaşă, cu o capacitate proiectivă impresionantă, Teodor Ardelean se dovedeşte a fi un apostol al cuvântului, care ştie să dăruiască din zestrea cunoaşterii sale, transmiţând-o generos tuturor celor cu care vine în contact, reprezentând un model prin tot ceea ce a realizat, fiind, totodată, un apărător al valorilor culturale şi identitare.
Cu o atitudine profesională constructivă, cu o gândire vizionară şi un management inovaţional, Teodor Ardelean a construit nu doar o instituţie, ci şi o echipă, caracterizată prin eficienţă, competenţă şi profesionalism, devenind mentorul atâtor generaţii de bibliotecari şi un antreprenor cultural recunoscut.
Ridicând voalul timpului, azi, la ceas aniversar, am dorit să reliefăm parcursul de constant şi impresionant progres al bibliotecii sub managementul Domniei Sale, conştienţi fiind că nimeni nu va putea disocia vreodată numele lui Teodor Ardelean, de renumele şi destinul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Valorile, fie că e vorba despre lucruri, fapte sau oameni, au întotdeauna timpul lor şi nu se demodează nici azi, nici mâine, niciodată.
Astăzi, când Teodor Ardelean împlineşte şapte decenii de viaţă, suntem onoraţi şi bucuroşi să-i transmitem şi pe această cale gândurile şi urările noastre de sănătate, bucurii şi succese în plan familial şi profesional.
La mulţi şi fericiţi ani, domnule director!
Colectivul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare
Baia Mare, 14 iunie 2021
Colectivul
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA