Comunicat de presă
Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris astăzi, 27 iulie, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfășoară online în perioada 16-31 iulie 2021.
„Comitetul Patrimoniului Mondial a decis înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a dosarului privind Peisajul Cultural Minier Roșia Montană. Am avut aceeași abordare, chiar de la începutul mandatului meu, și sunt încântat că, astăzi, o muncă de 19 ani este răsplătită”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial. O idee care a crescut și a rezistat în ultimele două decenii – datorită comunității științifice naționale și internaționale, instituțiilor de specialitate, comunității locale și societății civile strânse în jurul său și adusă de România în atenția UNESCO – este validată la cel mai înalt nivel, astăzi când țara noastră sărbătorește 65 de ani de la aderarea la Convenția UNESCO.
În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-i-se astfel atât vulnerabilitatea, cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție. În acest sens, este încurajată cooperarea internațională și este recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol. Este astfel deschis drumul cooperării internaționale pentru salvgardarea unei resurse culturale unice în lume, prin valorificarea potenţialului său economic în relație cu dezvoltarea turismului cultural şi de mediu, care însoțesc statutul de sit al patrimoniului mondial.
Astăzi, munca de cercetare științifică, documentare și conservare de aproape două decenii a specialiștilor și comunității patrimoniale din România și din lume este răsplătită prin recunoașterea de către UNESCO a valorii universale excepționale a sitului de la Roșia Montană, iar pe această cale, mulțumim tuturor celor care s-au alăturat cauzei salvării și promovării, în lume, a sitului monument istoric.
Este o realizare și, în același timp un început de drum, pentru România și toți cei care înțeleg că viitorul este al solidarității și al dezvoltării sustenabile, care nu sacrifică nici istoria, cunoașterea sau spiritul unui loc, nici perspectivele generațiilor viitoare.
Mai multe detalii despre dosarul de nominalizare și parcursul acestuia din 2017 și până astăzi sunt disponibile pe https://rosiamontana.world
Sursa: Ministerul Culturii | www.cultura.ro