Pe urmele lui Theodor Pallady
– 65 de ani de la moartea pictorului (16 august 1956) –
Vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte – curentă.
Pictorul, Theodor Pallady a avut ascendenţă nobilă, s-a născut în 1871, a fost crescut şi educat într-o familie veche de boieri din Moldova. Aşa s-a manifestat toată viaţa, ca un aristocrat, refugiindu-se în artă, pe care o consideră o necesitate, şi nicidecum o îndemânare. Pallady a studiat până în 1889 ingineria la Politehnica din Dresda, luând în acelaşi timp lecţii de desen şi pictură cu Erwin Oehme, care, recunoscându-i înzestrarea artistică, l-a sfătuit să plece la Paris. În capitala Franţei a lucrat în atelierul lui Jean Arman şi s-a înscris la Académie des Beaux-Arts.
În 1904 a revenit în ţară şi a expus la Ateneul Român şi la Saloanele Oficiale. A menţinut însă legătura cu Parisul, unde a deschis mai multe expoziţii.
„În pictura lui, relaţia desen-culoare este într-un permanent raport cu materie-spirit şi nu ştii unde se termină una şi începe cealaltă, pentru că raţiunea primează. Temele abordate sunt natura statică, peisajul, nudul, portretul, dar în partea de maturitate abordează în special natura statică şi nudul compoziţional.” IOAN ŞULEA, director Galeria de Artă a Muzeului Judeţean Mureş.
În 1956, anul în care a şi murit, a primit titlul de Maestru emerit al artei, organizându-se expoziţia retrospectivă „Theodor Pallady“. În 2012 a fost declarat membru post mortem al Academiei Române.
Sursa: https://www.radioromaniacultural.ro