Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a evocat ieri, 8 octombrie, personalitatea prof. univ. dr. Gheorghe Pop, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu familia profesorului, cu Revista „Familia Română” și Facultatea de Litere din cadrul Centrului Universitar „Nord” Baia Mare. Emoția din sufletele celor prezenți a fost accentuată încă de la început odată cu difuzarea unor înregistrări video din arhiva Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” cu prof. univ. dr. Gheorghe Pop. A fost evidențiată încă o dată oratoria fără cusur a celui considerat a fi “ctitor al învățământului superior băimărean”.
Moderatorul evenimentului a fost directorul Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” din Baia Mare, dr. Teodor Ardelean, care a vorbit despre “un om glorios, un om victorian, un om cu un destin norocos”, “o dovadă de suflet nobil”. Rând pe rând au vorbit despre personalitatea profesorului, membri ai familiei, cel care a avut cuvântul de deschidere fiind inginerul Răducu Pop, unul dintre fiii lui Gheorghe Pop. De asemenea, în “triada” din prezidiu s-a aflat și decanul Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș.
Gheorghe Pop s-a născut în urmă cu un secol la Roșiori, pe Someș, în județul Satu Mare, într-o familie de oameni simpli. A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, urmând o carieră universitară prestigioasă, ajungând rector în perioada 1981-1984, iar în ultima parte a activității didactice fiind profesor consultant și conducător de doctorat. A publicat peste 10 cărți de autor, sute de articole, a transpus două volume în limba română, a editat și coordonat zeci de cărți și reviste.
“Spirit profund, mobil și complex, fascinând cu excursurile sale filosofice și teologice, a iubit fără rest limba română, iubire pe care a sădit-o și în inimile zecilor de generații de studenți, unii devenind profesori de excepție și pledând pentru păstrarea și creșterea limbii noastre, alții poeți și prozatori, consacrându-și eforturile și priceperea aceleiași nobile misiuni”, se precizează în broșura editată de Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare.
Sursa informații și foto: Graiul.ro | Publicat la