La 18 decembrie, în anul 1992, a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice. Se oferă astfel o garanţie a drepturilor minorităţilor naţionale.
România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 Decembrie ca Zi a Minorităţilor Naţionale din România. Această zi este sărbătorită de toate minorităţile etnice din ţara noastră, care, potrivit organizaţiilor înscrise pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, sunt: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.
Fiecare dintre aceste etnii contribuie prin valorile sale la dezvoltarea unui adevărat model de interacțiune culturală și conviețuire între populația majoritară și cea minoritară, toți fiind cetățeni ai României, cu drepturi egale, fapt consfințit prin Constituție. Prin politici bazate pe respect, recunoaștere reciprocă a drepturilor și a valorilor, toleranță, dialog și reprezentare democratică la nivel politic și instituțional, România poate fi considerată o țară cu un apreciat model de protecție a drepturilor minorităților.
Depinde doar de noi, de fiecare cetățean în parte, să conviețuim pașnic, în armonie unii cu alții, căci, dacă Dumnezeu ne iubește la fel, indiferent de țară și de nație, noi, oamenii, cetățenii acestei planete, cine suntem noi să nu procedăm la fel…?