14 martie – Ziua numărului Pi. Ziua plăcintelor. Ziua Internațională a Matematicii. Ziua lui Albert Einstein
De Raluca DONCIU
În 14 martie sărbătorim numărul π. Un concept dificil de înțeles, dar foarte important. În plus, pentru că în limba engleză Pi se citește la fel ca Pie (plăcintă), iar plăcintele sunt rotunde, deci tot în „domeniul” numărului Pi, acestea se sărbătoresc împreună.
Istoricul Zilei Pi
De ce este Ziua Pi în 14 martie? Pentru că în Statele Unite data se scrie conform formatului luni.zi, deci 3.14 înseamnă chiar 14 martie. În 1988 Muzeul Exploratorium din San Francisco a lansat această sărbătoare și au început la ora 1:59 pm (următoarele trei zecimale ale numărului). Apoi, în 2009, Congresul American a recunoscut oficial Ziua Națională Pi. De atunci e sărbătorită pe toată circumferința globului de profesori și elevi, de matematicieni și de fani ai plăcintelor. În 14 martie 2015 s-a sărbătorit Super Ziua Pi, pentru că la ora 9:26:53 a.m. s-a considerat că e un moment unic de a sărbători primele 9 zecimale: 3/14/15/92653.
Ce este Pi?
Π reprezintă circumferința unui cerc împărțită la diametrul acestuia. Orice dimensiune ar avea cercul, acest raport este mereu același număr. Însă e un număr imposibil de calculat exact, este un număr irațional, cu un număr infinit de zecimale. Matematicieni din toate timpurile au încercat să-l calculeze, să găsească un model de repetiție între zecimale, dar nu au reușit. Valoarea lui Pi a fost calculată pentru prima dată de către Arhimede din Siracuza (287–212 î.Hr.), unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii antice. S-au putut calcula 7 zecimale în antichitate. În secolul al XVI-lea au fost calculate primele 35 de zecimale. Cu ajutorul unui program pe calculator, în 2004 s-au publicat primele 1,24 trilioane de zecimale ale lui Pi. Și nici măcar computerele nu au descoperit să existe o regulă de repetare între aceste zecimale. Recordul actual este de 2.576.980.370.000 de zecimale, calculate în Tokyo.
Litera grecească π, citită pi, a fost adoptată de la cuvântul grecesc „περίμετρος” (perimetros), mai întâi de William Jones în 1707; notația a fost popularizată apoi de Leonhard Euler în 1737.
Contrastul dintre simplitatea definiției sale și complexitatea calculului zecimalelor sale a făcut ca numărul Pi să devină un adevărat simbol cultural, o metaforă pentru misterele matematicii.
Există mai multe moduri de memorare a lui π, printre care și utilizarea de „pieme”, poezii în care lungimea fiecărui cuvânt (în litere) reprezintă o cifră a numărului π. Cadaeic Cadenza, poveste scurtă scrisă de matematicianul Michael Keith, conține în acest fel primele 3834 de zecimale ale lui π și este un exemplu cunoscut în pifilologie. Chiar și titlul Cadaeic reprezintă primele cifre ale lui Pi, dacă am echivala literele alfabetului cu numere (C a d a e i c = 3.1 4 1 5 9 3).
În cartea Misterele Matematicii copiii pot citi un fapt interesant, care poate îi va ajuta să-și imagineze infinitudinea numărului Pi: „undeva, de-a lungul lui, șirul de zecimale conține orice număr de telefon din lume. Iar dacă ai transforma cifrele în litere, ai găsi acolo toate cărțile care au fost sau vor fi scrise vreodată.”
Ziua Internațională a Matematicii
Probabil nu e surprinzător că Ziua Pi a ajuns să fie decretată drept Ziua Internațională a Matematicii de către UNESCO, în toamna 2019. În 2020 s-a sărbătorit deci pentru prima dată în toată lumea, cu tema Matematica e pretutindeni. Anul trecut tema a fost Matematică pentru o lume mai bună, iar anul acesta Matematica unește.
Scopul principal al Zilei Internaționale a Matematicii este de a convinge publicul de importanța matematicii în educație și de a conștientiza care e rolul matematicii în societatea modernă și în știință.
Ziua lui Albert Einstein
Am ales să vă recomand azi cartea de mai sus deoarece este despre matematică, am găsit în ea și informații despre Pi, și informații despre Albert Einstein. Pentru că în 14 martie 2022 se împlinesc 143 de ani de la nașterea acestui strălucit om de știință, autorul teoriei relativității.
Nu voi scrie multe despre el pentru că nu-i plăcea să i se sărbătorească ziua de naștere, spunea că acest obicei este pentru copii. Voi da doar două citate faimoase ale lui, care ar trebui să ne dea de gândit nouă, părinților, atunci când ne stresăm la ce concursuri să ne mai trimitem copiii, câte teme suplimentare să facă sau la ce activități extra-școlare să-i mai înscriem pentru ca ei să devină oameni de succes:
„Adevăratul semn al inteligenței nu este cunoașterea, ci imaginația.”
„Nu am niciun talent special. Sunt doar curios cu pasiune.”