De Raluca DONCIU
În ultima sâmbătă a lunii martie ne gândim, timp de o oră, de la 8:30 p.m. la 9:30 p.m., la pământul pe care locuim. Chiar și această oră în care reducem la minim folosirea curentului electric aduce beneficii mediului, și exact aceasta este ideea unui demers care ar putea părea absurd prin micimea lui: când vezi că doar o oră pe an poate avea un asemenea impact, nu poți să nu te gândești că poți mai mult – două ore pe an ar avea deja impact dublu, oare ce s-ar întâmpla dacă am reuși o oră pe săptămână?
Ora Pământului reprezintă, deci, mai mult decât acea oră fără electricitate. E un simbol al unității – toate țările lumii să facă acest gest în aceeași zi e emoționant. E un simbol al speranței – când vedem că avem puterea să schimbăm lumea în bine. E o demonstrație a puterii acțiunii colective pentru viitorul nostru și al planetei. A devenit un catalizator pentru schimbări legislative de protecție a mediului, valorificând impactul nostru atunci când ne unim forțele.
Electricitatea e o parte mare și importantă a vieții noastre. O considerăm ca fiind implicită, dar în urmă cu puțin timp oamenii făceau foc pentru a încălzi apă, se culcau devreme pentru a nu irosi lumânări și își spălau hainele manual. Însă confortul actual vine cu un preț, și nu ne referim la noile facturi imense pentru utilități, ci la prețul stilului nostru de viață asupra planetei. De aceea a fost creată Ora Pământului, pentru a ne gândi din când în când la un echilibru între confort și protecția mediului.
Istoricul zilei
Ora Pământului este un eveniment anual, creat de World Wide Fund for Nature (WWF), care încurajează oamenii, afacerile și comunitățile să oprească folosirea neesențială a curentului electric timp de o oră, ca simbol al angajamentului de a avea grijă de planeta noastră. Astfel, oricât am fi de mici, fiecare putem să ne implicăm cu acest mic gest pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.
În 2004, WWF Australia a apelat la o companie de publicitate pentru a găsi idei de a-i implica pe australieni în chestiunea schimbării climatice. În 2006 a venit ideea opririi curentului la scară mare, evenimentul numindu-se „Marea apăsare a butonului”. În 2007 acoperirea media a fost mai mare, Ora Pământului s-a ținut pentru prima dată în Sydney, Australia, în 31 martie la 7:30 p.m.. În luna octombrie a aceluiași an, San Francisco a preluat ideea și a stins toate luminile neesențiale.
În 29 martie 2008 Ora Pământului a devenit un eveniment internațional, a avut loc de la ora 8 p.m. la 9 p.m. în fiecare din cele 35 de țări participante, în peste 400 de orașe. Multe obiective turistice importante au oprit iluminarea neesențială: Opera din Sydney, Empire State Building din New York, podul Golden Gate din San Francisco, Colosseumul din Roma, Castelul Regal din Stockholm, Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, clădirea primăriei din Londra. Acest eveniment a înregistrat o reducere masivă în lume a megawaților folosiți și a dioxidului de carbon emis.
În 2016 numărul țărilor participante a crescut la 170 și multe celebrități au promovat evenimentul, cum ar fi Lionel Messi, Al Gore, Yoko Ono și Nelson Mandela.
Acum Ora Pământului este considerată cea mai mare mișcare pentru mediu din întreaga lume. Milioane de oameni de pe întreg mapamondul își opresc luminile ca să arate că le pasă de viitorul planetei. La mai mult de zece ani de la prima Oră a Pământului, criza climatică e o chestiune mai gravă ca oricând, biodiversitatea și întreaga natură sunt în pericol.
Cum puteți sărbători Ora Pământului?
- În primul rând oprind orice consum neesențial de electricitate timp de o oră, sâmbătă, 26 martie, de la 8:30 p.m. la 9:30 p.m..
- Reconectați-vă cu natura. Aceasta nu ne oferă doar aer curat, apă și hrană, ci e esențială pentru întreaga noastră sănătate și fericire. Așadar e cel mai bun mod de a petrece o oră fără electricitate. Ieșiți în natură cu prietenii sau cu familia. Priviți stelele. Toate problemele zilnice vor fi apoi gândite dintr-o altă perspectivă.
- Mâncați cina la lumina lumânărilor cu cei dragi. Gătiți cu un scop în minte: alegeți rețete sănătoase pentru voi, care nu distrug planeta, folosiți tot ce se poate folosi din ingrediente, fără a irosi nimic.
- Petreceți timp în familie fără electronice, jucați-vă, citiți la lumina lumânării, povestiți cu copiii. Vor adora această oră în care atenția voastră nu e mereu pe notificările telefonului.
- Puteți oricând să vă calculați amprenta de carbon cu aplicația WWF.
- Dați informația mai departe, spuneți tuturor despre Ora Pământului, fiecare acțiune pentru salvarea pământului contează. Pământul e casa noastră. Dezastrele naturale, pandemiile și încălzirea globală sunt semne care ne arată că mediul are nevoie să ne oprim puțin din a-l distruge. Ora Pământului ne implică pe oricare, pe fiecare, nu lasă responsabilitatea protecției mediului doar pe umerii unora. E nevoie de un efort colectiv pentru a face o mare schimbare, dar fiecare mică parte contează.
- Încercați să găsiți diverse alte moduri de a duce un stil de viață mai ecologic și în restul anului.
Doriți o idee de carte pe care ați putea-o citi cu cei mici în timpul evenimentului? Vă recomand Noi suntem aici. Note despre viață pe planeta Pământ, de Oliver Jeffers. Nașterea fiului său l-a inspirat să scrie această carte. Atunci când și-a adus bebelușul acasă de la spital i-a prezentat acestuia casa și lucrurile din jur. Și și-a dat seama că nou-născuții sunt ca niște pânze goale de pictat care depind de noi și care primesc toate informațiile de la noi, cei din jurul lor.
„Lumea noastră poate părea năucitoare, mai ales dacă abia ai sosit aici. În minte îți vor veni o mulțime de întrebări, așa că hai să explorăm planeta ca să vezi cum trăim pe ea. Explicând diverse lucruri, de la cer până la pământ, de la oameni până la vreme, aceste notițe pot fi ghidul tău de călătorie. Multe lucruri le vei înțelege și singur. Însă nu uita să lași și tu notițe pentru toți ceilalți… Unele lucruri de pe planeta noastră sunt foarte complicate, dar pot fi și lucruri simple. Suntem mulți aici, așa că fii îngăduitor.” – astfel își descrie Oliver Jeffers cartea.
Autorul are chiar o prezentare TED foarte captivantă, exact pe tema cărții: Dacă ar trebui să îi explici unui nou născut ce înseamnă să fii un om pe Pământ în secolul XXI, ce ai spune? Artistul vizual Oliver Jeffers a scris răspunsul într-o scrisoare pentru fiul său, împărtășind perle de înțelepciune asupra existenței și diversității vieții. El oferă observații asupra dramei frumoase și fragile a civilizației umane în această prezentare poetică, acompaniată de ilustrațiile și animațiile sale originale.
https://www.ted.com/talks/oliver_jeffers_an_ode_to_living_on_earth
Prezentarea e fascinantă, merită să o vizionați, are și subtitrare în limba română. Se fac referințe și la pandemie, filmarea fiind din aprilie 2020, în culmea emoțiilor opririi rutinei normale, din cauza carantinei.
- E emoționant și revelator să vedem proiectul autorului, în care pe sfera ce reprezintă Pământul a scris în locul numelor țărilor, în fiecare țară: „Aici trăiesc oameni”. Cât de diferită ar fi istoria noastră dacă toți am gândi așa!
- Și a mai trebuit să opresc filmul de câteva ori pentru a savura aceste idei:
„Noi suntem creaturi ale poveștilor. Suntem poveștile pe care ni le spunem. Suntem poveștile care ne sunt spuse.”
„Uităm adeseori că aceste linii care conectează stelele și acele linii care împart teritoriile există doar în mintea noastră. Și ele sunt doar povești.”
„Aici suntem pe Pământ. Iar viața pe Pământ este un lucru minunat. Pare mare acest Pământ, dar suntem mulți care locuim aici. Șapte miliarde și jumătate la ultima numărătoare, cu mulți alții născându-se în fiecare zi. Chiar și așa, avem de toate pentru toată lumea, dacă suntem dispuși să împărțim. Așa că vă rog, fiți îngăduitori.”
Pentru încheiere mai adaug un citat al unui om important, citat care apare la finalul cărții:
„Fiule, sunt trei cuvinte după care trebuie să te ghidezi în viață: respect, apreciere și toleranță.” – Tatăl lui Oliver, un om bun, care le știe pe toate.