Palatul Episcopal de la Sighet și o nouă deschidere a Bisericii Ortodoxe Române spre rolul de matrice identitară
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare.
În data de 10 iulie a.c., la invitația Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare a participat la inaugurarea oficială a Centrului Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetul Marmației (în contextul finalizării lucrărilor de conservare, reabilitare și restaurare a Palatului Episcopal printr-un proiect finanțat din Fonduri Europene).
La solemnitatea de inaugurare au participat: P.S. Iustin, Episcop al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, membri ai Permanenței Episcopale, preoți din protopopiatele Baia Mare, Sighet și Vișeu, stareți de mănăstiri și monahi, membri ai administrației județene și municipale din Sighetu Marmației, oameni de cultură, specialiști și reprezentanți ai firmei care a realizat restaurarea și alte persoane interesate, unii dintre aceștia marcând prin cuvântul lor importanța acestei manifestări culturale de excepție.
În cuvântul său, dr. Teodor Ardelean a menționat că este onorat să participe la inaugurarea acestui monument de arhitectură destinat culturii și evenimentelor culturale ale vremii, unic în Nord-vestul României, și reprezentativ pentru arhitectura din Transilvania începutului de secol XX. În acest sens, a reafirmat că Palatul episcopal este retrocedat Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului printr-o cerere înregistrată la Autoritatea Națională de Retrocedare a Proprietăților nr. 682971/C iar ulterior prin purtarea de grijă a Preasfânțitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului primește strălucirea de altădată, palatul devenind din acest moment o emblemă culturală și arhitecturală a Municipiului Sighet, a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și a Nord-Vestului României.
În alocuțiunea sa a reiterat rolul și locul Bisericii Ortodoxe Române în promovarea și ocrotirea culturii, menționând că: „Biserica a promovat învățământul superior și academic, a pus pentru prima data, prin slujitorii săi, creionul în mână și i-a învățat tainele scrisului și a luptat pentru identitatea culturală și națională a poporului român.
Evenimentul cultural, în sine, derulat la Sighetul Marmatiei este de excepție pentru că s-a dorit a fi o sărbătoare, o redeschidere a unei pagini de istorie trecută și recentă, iar „Centrul Cultural-Pastoral Sf. losif Mărturisitorul” este cel care inoculează speranță deoarece comunitatea oamenilor este unită prin biserică, iar Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul losif Mărturisitorul” din Sighetul Marmaţiei va deservi în viitor activități și evenimente de mare anvergură culturală.