Știri
Prozator, dramaturg și publicist, Ioan Groșan s-a născut pe 3 octombrie 1954, în comuna Satulung, din județul Maramureș.
A absolvit în 1973 Liceul „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, iar în 1978 Facultatea de Filologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
În timpul studiilor universitare este redactor la revista Echinox, în care debutează în 1974 cu publicistică.
Se afirmă mai ales prin piesa de teatru Școala luetică, prin interviuri și cronici cinematografice.
Colaborează, de asemenea, și cu alte reviste literare, precum Steaua, Tribuna, Viața studențească, Viața Românească, România literară.
Ioan Groșan a fost membru al Cenaclului de proză Junimea, iar împreună cu Lucian Perța, Gheorghe Țara, Radu Ioan Groșan Țeposu, Diana Cosma și alții, a fondat gruparea „Ars Amatoria”.
A debutat editorial în 1985, cu volumul de povestiri Caravana cinematografică.
Au urmat volumele Trenul de noapte (1989), Școala ludică (1990), Planeta mediocrilor (1991), O sută de ani de zile la Porțile Orientului (1992), Jurnal de bordel (1995), Jurnal de Cotroceni (1998) etc. Impresionează publicul și critica încă de la primele volume, fiind clasat printre cei mai înzestrați prozatori ai noii generații.
Ioan Groșan a fost distins de două ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România, în 1985 pentru debut în proză, și în 1992.
De-a lungul timpului a fost director artistic al studioului de creație cinematografică al Ministerului Culturii, redactor la Contrapunct și Academia Cațavencu, profesor de limba română, referent la Uniunea Artiștilor Plastici.
În prezent este publicist-comentator la cotidianul „Ziua” și membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Sursa: Biblioteca Tăuții Măgherăuș | Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”