În data de 31 octombrie 2022, la Muzeul de Istorie și Etnografie al Românilor din Transcarpatia, localitatea Apșa de Jos, raionul Teaciv (Teceu), regiunea Transcarpatică din Ucraina, într-o atmosferă călduroasă, patriotică, s-a desfășurat o activitate culturală cu rezonanță internațională la care au participat români din dreapta și din stânga Tisei, eveniment prilejuit de lansarea cărții Românii din dreapta Tisei în imagini vechi (vol. V), autor dr. Ion M. Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”. Alături, i-a stat, soția Ileana Botoș (coautor), primul cititor care l-a susținut, încurajat și motivat și care s-a ocupat de organizarea evenimentului, împreună de cele două fiice, Ileana și Olimpia. Această lucrare este o reprezentare peste timp, în care sunt imortalizate imagini și fotografii colectate din viața maramureșenilor din Transcarpatia, păstrători de identitate și cultură românească.
Cu această ocazie, au fost invitați personalități marcante de sorginte românească din România și Ucraina, oficialități administrative locale, regionale, consulare etc., care au vorbit despre fototeca existentă ca fiind o întoarcere în timp și un nou studiu pentru etnografi, istorici și antropologi din această zona, desprinsă arbitrar de România, în care este reflectată continuitatea populației românești pe aceste meleaguri.
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare a fost reprezentată de conf. univ. dr. Ștefan Vișovan (însoțit de dr. Ioan Gogota), care, în cuvântul său, a transmis salutul managerului bibliotecii dr. Teodor Ardelean.
Derularea unui astfel de eveniment în localitatea Apșa de Jos reprezintă un moment important în viața comunităților românești din dreapta Tisei, iar Centrul Cultural al Românilor din Apșa de Jos va deveni locul întâlnirilor români și tot aici se vor desfășura evenimente de interes pentru cunoașterea trecutului istoric, a valorilor și obiceiurilor românești și pe care dr. Ion M. Botoș, l-a amenajat cu fotografii și clișee vechi și noi, colectate de-a lungul timpului, în care au fost/sunt imortalizați țărani și patrioți din satele românești din dreapta Tisei, adevărați luptători pentru cauza românească, simboluri pentru fapte, evenimente și situații din istoria trecută și prezentă.
În cuvântul de salut, autorul a vorbit despre renașterea culturală care necesită o abordare integrală a patrimoniului „adevărate zăcăminte de identitate”, pentru că conține elemente care îi definesc pe cei din dreapta Tisei ca popor români „fii ai aceleași mame”, iar fotografia este pentru el „documentul care mă pune pe gânduri ca să-l citesc, să simt mai aproape ceea ce văd, să pot mai ușor cugeta și a înțelege ceea ce s-a întâmplat sau să cunosc oamenii mai de aproape”.
Fiind o lansare interactivă, dr. Ion M. Botoș (moderator al manifestării) l-a invitat pe reprezentatul administrației de la Teceu să-și exprime un punct de vedere, acesta declarându-se încântat și bucuros pentru această manifestare, fiindcă, atât volumul de carte, cât, mai ales spațiul, reflectă „o colecție pură de fotografii păstrătoare de cultură regională peste ani, în care școlile din arealul regiunii Transcarpatiei își pot desfășura activitățile cu specific istoric”, fapt subliniat și de Grațian Florin Pârvu, consulul României la Slatina (Solotvino), care și-a reiterat sprijinul personal și al oficiului diplomatic pe care îl coordonează pentru rezolvarea tuturor problemelor comunităților românești din Transcarpatia.
La rândul său, dr. Gheorghe Todincă, fostul director al Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației, a menționat că Muzeul de Istorie și Etnografie a Românilor din Transcarpatia, urmărește promovarea culturii românești în Ucraina, cu accent pe localitatea Apșa de Jos, ca viitor centru de referință al luptei pentru emanciparea națională din Transcarpatia și implicit din restul Ucrainei, precum și pentru reafirmarea și transpunerea în practică a legăturilor istorice cu reprezentanții comunităților românești din stânga Tisei (din România). Volumul V este o carte de o valoare istorică inestimabilă, care conține peste 1000 de fotografii din istoria trecută și recentă, unele din patrimoniul familie Botoș, și se înscrie în seria acțiunilor lăudabile pe care dr. Ion M. Botoș le promovează pentru păstrarea identității culturale din stânga Tisei.
Aprecieri pozitive privind acțiunea culturală inițiată de I.M. Botoș și-au exprimat opțiunile: Maria Vlad, directorul Centrului de Cultură din localitate; Nuțu Stan din Apșa de Mijloc, Nuțu Dan din Plăiuț, Vasile Dan din Apșa de Mijloc, Vasile Belea din Slatina, arh. Dorel Cordoș din Sighetu Marmației; Ion Marina din Apșa de Jos și alții.
Lansarea a fost urmată de o discuție cu autorul, de o sesiune de autografe și de o recepție dată de familia Botoș.
În conformitate cu recensământul populației din data de 04.01.2019, în comunitatea teritorială Slatina (Solotvino) viețuiesc 35.337 locuitori cu preponderență de sorginte românească, fiind cea mai mare comună (plasă) din Ucraina. În regiunea Transcarpatia locuiesc peste 40000 de etnici români în marea lor majoritate creștini ortodocși, în regiunea Teceu, dar și greco-catolici. De asemenea, un număr important de etnici români locuiesc în satele Poroșcovo și Mircea (raionul Ujgorod), spre granița cu Slovacia.
Transcarpatia este o regiune unde trăiesc etnici români și declară limba română drept limba maternă (99%). În ansamblu, în Ucraina, doar 78% își mai păstrează limba română, 11,6% sunt vorbitori de limbă rusă, 9% de limba ucraineană. Începând cu data de 22 martie 2022, prin hotărârea reprezentanților plenipotențiari din rândul mirenilor și clericilor, parohiile ortodoxe române au părăsit Patriarhia Moscovei.