Pornind de la o realitate istorică, conform căreia cine nu are cultură nu are identitate națională, cultura unui popor fiind produsul geografiei și evoluției sale istorice distincte a unei națiuni, tradiții pentru generații, această lucrare conține imagini din activitatea de douăzeci de ani a Uniunii Regionale „Dacia” a Românilor din Transcarpatia al cărei scop principal îl constituie protejarea drepturilor și intereselor membrilor uniunii pe palierul iluminării culturale și promovării patrimoniului cultural și istoric al Trancarpatiei, Ucraina.
Moderatorul manifestării a fost dr. Ion M. Botoș, președintele Uniunea Regională din Transcarpatia „Dacia”, care, la începerea manifestării, a ținut să fie păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor Holodomorului din perioada anilor 1932-1933 și în amintirea victimelor în lupta împotriva agresiunii Federației Ruse din Ucraina.
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare a fost reprezentată de dr. Teodor Ardelean (director), conf. univ. dr. Ștefan Vișovan (cercetător științific) și dr. Ioan Gogotă (bibliotecar), care au susținut proiectul inițiat și coordonat cu dragoste, implicare și pricepere de Ion M. Botoș, pentru că Uniunea Regională din Transcarpatia „Dacia” este una dintre cele mai importante organizații cu profil etnic din Ucraina care participă, alături de alte comunități românești implicate, la activități privind cultivarea și apărarea limbii române și afirmarea conștiinței și spiritualității noastre naționale.
Plecând de la aforismul lui Nicolae Iorga, care spunea că un patriot se recunoaște prin faptul că iubește, respectă și caută să adune și să îmbunătățească tărâmurile și oameni, dr. Teodor Ardelean, personalitate proeminentă de excepție, care își propune gesturi de conștiință în apărarea unei idei menite să promoveze de fiecare dată civilizația românească, identitatea națională peste hotare și să întărească legăturile comunității din diaspora cu România l-a felicitat pe dr. Ion M. Botos pentru tot ce a realizat, precizând că l-a sprijinit/ și îl sprijină în toate demersurile inițiate, acordându-i asistență de specialitate privind conservarea și promovarea culturii, limbii și spiritualității românești în Trancarpatia prin donații, tipărirea de cărți, manuscrise etc.
Având în vedere faptul că publicația „Apșa” a asociației, Uniunea Regională din Transcarpatia „Dacia”, este prima publicație în limba română din Transcarpatia care manifestă preocupări constante pentru menținerea conștiinței de neam și pentru păstrarea și transmiterea minunatelor noastre tradiții, vorbitorul a reamintit celor prezenți că bătălia pentru limbă și pentru identitate este cea mai importantă în existența unui popor. Deși, împrejurările socioculturale nu ne sunt neapărat favorabile, tocmai această situație ne obligă să ne îndreptăm atenția spre civilizația românească din Transcarpatia și spre raporturile acesteia cu lumea în care ne-am simțit binecuvântați și ocrotiți pentru că, aici, simțim fraternitate, căldură sufletească, precum și umanitatea inventivă a fiecăruia dintre etnicii români cu care interacționăm de fiecare dată, noi cei din stânga Tisei.
Ulterior, dr. Ion M. Botoș, și-a prezentat punctul de vederea referitor la drumul parcurs de Uniunea Regională „Dacia” a Românilor din Transcarpatia în cei douăzeci de ani de existență, activitate pe care a desfășurat-o sub semnul armoniei, echilibrului și respectului față de lege și popor, uniunea propunându-și să fie factor coagulator pentru toți români pe palierul întrețineri sentimentului românesc al ființei printre străini și model pentru oricare dintre comunitățile de români din toată lumea. Prin organul său de presă, publicația „Apșa”, gazetă regională social-politică, Uniunea Regională din Transcarpatia „Dacia”, au fost exprimate nemulțumirile și îngrijorările legate de preocupările guvernului de la Kiev privind restrângerea drepturilor naționalităților conlocuitoare de a-și folosi limba maternă în școală, biserică și în alte instituții publice, nerecunoașterea comunității românești din Transcarpatia în acest cadru geografic în care a locuit de milenii cu statut de populație băștinașă, dar, care și-a exprimat loialitatea față de țara din care fac parte din punct de vedere administrativ.
Mai mult, albumul cuprinde un veritabil jurnal de bord în care sunt înregistrate activități și manifestări socioculturale inițiate și coordonate de membrii Uniunii Regionale din Transcarpatia „Dacia”, legături cu celelalte organizații de profil din Ucraina, cu consulatele de la Salotvino și Cernăuți, cu Ambasada României și etc.
Fiind invitat să-și exprime un punct de vedere, Gheorghe Anghel – consulul general adjunct din cadrul Consulatului României la Solotvino, a vorbit despre faptul că diplomația românească cunoaște în mare parte aspectele negative cu care se confruntă comunitățile de etnici români aflate pe teritoriul Ucrainei și recunoaște vizibilitatea și prestigiul uniunii în rândul comunităților de români și numai, fapt pentru care afirmă cu tărie că toate acțiunile întreprinse de această organizație în cei douăzeci de ani s-au desfășurat sub semnul demnității, intervențiile ei fiind caracterizate prin decență, echilibru și maturitate politică.
Reprezentatul autorităților ucrainene de la Teceu a menționat că în Transcarpatia sunt respectate drepturile minorităților naționale conlocuitoare de a-și apăra tradițiile și limba și de a-și menține și afirma identitatea într-un context politico-administrativ de respect, iar Ion M. Botos promovează credința, spiritul de sacrificiu, demnitatea, iubirea de neam și de glia strămoșească, cultul strămoșilor, atașamentul la tradiții românești etc.
În contextul discuțiilor inițiate, dr. Todincă Gheorghe – fost director al Muzeului Satul Maramureșean din Sighetu Marmației, a afirmat că dr. Ion M. Botoș constituie un liant pentru partenerii din România, fiind unul dintre cei mai importanți români din afara României. Acțiunile și activitățile sale pe linia publicării de cărți, albume sau a participării la simpozioane, vernisaje, expoziții sau orice alte activități culturale sunt expresia conștiinței românești din dreapta Tisei, model de urmat pentru generațiile viitoare. Din Trancarpatia au plecat alături de românii din întreaga Transilvanie, din Banat, din Crișana și din Sătmar, pentru a participa la Marea Unire de la Alba Iulia, o serie de patrioți români care au făcut cunoscută dorința românilor de acolo de a constitui un întreg popor cu cel de pe malul stâng al Tisei. Atunci când s-a dat citire Rezoluției Marii Adunări Naționale, în care se vorbea despre întinderea României Mari „de la Nistru pân’ la Tisa”, aceștia s-au simțit uitați și au protestat, cerând ca România Mare să se întindă „până dincolo de Tisa”. Cu toate acestea, doleanțele lor se pare că nu au contat, iar rezultatul este următorul: din 10.500 de kilometri pătrați ai comitatului Maramureș, României i-au rămas doar 3.381.
La rândul său, conf. univ. dr. Ștefan Vișovan care a făcut recenzia albumului Uniunea Regională din Transcarpatia Dacia ― două decenii de existență, a făcut cunoscut că lucrarea a fost realizat în condiții grafice deosebite și reflectă fidel eforturile depuse pe linia consolidării legăturilor maramureșenilor de peste Tisa cu Țara-Mamă, iar parcurgerea lui va aduce, fără îndoială, celor interesați, nu doar beneficii în plan estetic, ci și împliniri de ordin instructiv și educativ. Fotografiile albumului scot în evidență preocupările asociației de cultivarea limbii române, de educarea tinerei generații în spirit românesc. Legătură cu Țara-Mamă a stat cu prioritate în atenția Uniunii Regionale „Dacia”, a Românilor din Trancarpatia, fapt concretizat în numeroase vizite, în participări ale unor membri ai Uniunii la evenimente culturale și științifice sau excursii la diferite entități din Baia Mare, Oradea, Satu Mare, Cluj-Napoca, Bistrița, București etc, la festivaluri de etnofolclorice, manifestări tradiționale; tabere școlare. Sunt scoase în evidență prezențele românești (cadre didactice universitare, parlamentari, reprezentanți ai administrației județene etc.) la manifestări cultural-științifice din Apșa de Jos și în alte localități din dreapta Tisei.
Fiind invitat să-și expună un punct de vedere, preotul paroh Tiberiu Morar președintele Asociației „Morărița”, a ținut să menționeze că asociația Uniunea Regională din Transcarpatia „Dacia” este mai performantă decât toate intervențiile statului prin consulate, ambasade etc., iar albumul este expresia a tot ce este mai bun pentru comunitatea românească din stânga și din dreapta Tisei pentru că reflectă mult mai mult decât s-ar spune prin viu grai.
Au vorbit laudativ despre personalitatea lui Ion M. Botoș, cel care întreprinde în mod constant o intensă activitate laborioasă de susținere a spiritualității românești în zonele locuite de etnici români din Transcarpatia: Ion Huzău – președintele Asociației Culturale „Dragos-Vodă” din Apșa de Jos, Ion Smerega – fost profesor la școala din Cărbunești, Nuțu Stan – profesor în localitatea Apșa de Mijloc, profesor Ileana Șovre, preot Ion Joltea, preot Ion Petras, Vasile Popovici, directorul Casei de cultură din Repedea și alții.
Lansarea albumului a coincis și cu lansarea volumului «Dor de Neam» al regretatului poet Ion Mihalca-Ursanu, precum și cu vizionarea vernisajului unei expoziții de fotografii dedicate acestei aniversări.