Calendar cultural
Dragobetele/Cap de Primăvară este sărbătorit în Calendarul popular în 24 februarie;
Conform legendei, Dragobete, simbol al dragostei, este fiul Babei Dochia;
De Dragobete, în comunitatea de tip tradiţional se culeg primele flori (sacrificiul vegetal); au loc practici magico-rituale (bătrânele culeg rădăcină de spânz (planta răsare iarna, se scoate respectând ritualul)), folosită ca leac, fetele adună zăpadă pentru a se spăla în anumite zile de peste an cu apă pentru a avea un ten curat; se însoţesc păsările; Sărbătoare tradiţională în care nimeni nu lucra; dragostea curată era asociată cu înflorirea primelor flori de primăvară, cu împerecherea păsărilor.
Maramureşenii de o anumită etate, în special cei vârstnici (vârstele bătrâneţii), corelează sărbătoarea Dragobete cu Ziua Dragostelor. Aceştia afirmă că în această zi păsările cerului cântă şi nuntesc, în afară de cuc şi uliu; că cei care au prins drag unul de altul trebuie să se întâlnească; că vremea este propice semănatului grâului, porumbului, dacă se aude cântând pasărea plugului sau dacă omătul este topit în totalitate, astfel încât „clocoţeii” [ghioceii] au substituit zăpada cu haina lor albă. Aşadar, se pune accent pe consubstanţialitatea om-natură-divinitate.
(Sursa: Răchişan, Delia-Anamaria, „Istoricul şi estetica mărţişorului românesc din cele mai vechi timpuri până în prezent”, Cluj-Napoca, Editura Mega & Argonaut, 2017)