Calendar cultural
Mateiu Ion Caragiale s-a născut în 24 martie 1885 (după alte surse în 25 martie). Autor, istoric al heraldicii, poet și scriitor, a fost primul fiu al lui Ion Luca Caragiale.
În anul 1921 apare „Remember” în Viaţa Românească. Din 1916, începe să lucreze la romanul „Craii de Curtea-Veche”, pe care îl finalizează în 1928. În 1929 primeşte premiul Societăţii Scriitorilor Români. În februarie 1929 începe să lucreze la „Sub pecetea tainei”, iar în octombrie la „Soborul ţaţelor”. Placheta de versuri „Pajere” a apărut postum, chiar în anul morţii poetului. Aproape toate poeziile fuseseră publicate în timpul vieţii scriitorului. Textele sale heraldice şi însemnările istorice, destinate uzului personal, n-au fost puse în valoare.
Vă propunem un exemplar de excepție, ilustrat. „… Desenator și acvarelist de imens talent, Răzvan Luscov s-a preocupat cu devoțiune, ingeniozitate și răbdare să regăsească urmele lumii pierdute în care se desfășoară acțiunea romanului. Întemeiat pe mii de documente de epocă, artistul a reconstituit în sute de ilustrații case, străzi, saloane, oameni, a dat un chip pe care nu-l putem uita lui Pașadia, Pantazi, Pirgu, Penei, Arnotenilor… Cu o pasiune de arheolog, înțelegând că urma realității este cel mai bun combustibil al fanteziei, Răzvan Luscov a suprapus operei mateine o lume de imagini de care nu ne vom mai putea dispensa… mai mult, a redat viață unei lumi dispărute pe care o plângem cu o dulce-amară melancolie.“ (Ion Vianu)
Recomandare de lectură:
- Craii de Curtea-Veche / Mateiu I. Caragiale ; cu ilustraţii de Răzvan Luscov.- Editura Humanitas, Bucureşti, 2015 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram
View this post on Instagram