Calendar cultural
În ultima sâmbătă a lunii martie ne gândim, timp de o oră, de la 8:30 p.m. la 9:30 p.m., la pământul pe care locuim. Chiar și această oră în care reducem la minim folosirea curentului electric aduce beneficii mediului, și exact aceasta este ideea unui demers care ar putea părea absurd prin micimea lui: când vezi că doar o oră pe an poate avea un asemenea impact, nu poți să nu te gândești că poți mai mult – două ore pe an ar avea deja impact dublu, oare ce s-ar întâmpla dacă am reuși o oră pe săptămână?
Ora Pământului reprezintă, deci, mai mult decât acea oră fără electricitate. E un simbol al unității – toate țările lumii să facă acest gest în aceeași zi e emoționant. E un simbol al speranței – când vedem că avem puterea să schimbăm lumea în bine. E o demonstrație a puterii acțiunii colective pentru viitorul nostru și al planetei. A devenit un catalizator pentru schimbări legislative de protecție a mediului, valorificând impactul nostru atunci când ne unim forțele.
Mai multe în postarea aceasta: http://www.bibliotecamm.ro/biblioteca-de-vise/ora-pamantului/
Vă propunem uimitoarea enciclopedie „Planeta noastră”, o carte-eveniment inspirată de documentarul oficial Netflix Our Planet. Câteva fraze din Cuvântul înainte semnat de David Attenborough:
„…așa cum suntem sursa problemelor, putem fi și sursa soluțiilor. După cum reiese și din această carte, în fiecare regiune de pe glob există povești care scot la iveală rezistența naturii și posibile soluții pentru a îndrepta răul făcut. În era digitală în care trăim, putem transmite mesajul peste tot în lume, arătând în același timp măreția, splendoarea şi minunile naturii. Toate acestea încă există pe planeta noastră.”
Recomandare de lectură:
- Planeta noastră / Alastair Fothergill şi Keith Scholey, împreună cu Fred Pearce ; cuvânt înainte de David Attenborough.- Bucureşti : Litera Bucureşti , 2019 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram