Calendar cultural
În 28 martie 1923, în urmă cu 100 de ani, a fost promulgată prin decret regal Constituția României Mari, una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa acelor vremuri. În perioada noiembrie 1922 – martie 1923, Adunarea Deputaţilor şi Senatul, ca Adunări Constituante, au redactat şi dezbătut în cadrul comisiilor proprii proiectul de Constituţiune care a fost adoptat la 26 martie 1923 de Adunarea Deputaţilor, respectiv la data de 27 martie 1923 de Senat. Pe 28 martie 1923, a fost promulgată Constituţiunea României Întregite, ca aşezământ constituţional necesar „pentru consolidarea şi temeinica propăşire a scumpei Noastre Românii”.
Adoptarea Constituţiei din 1923 marchează un moment unic în istoria constituţională şi statală a României, prin care s-a desăvârşit şi s-a consolidat, la nivel de Lege fundamentală, proiectul naţional al românilor de înfăptuire a statului naţional unitar român, fiind actul politico-juridic care a permis unificarea legislativă şi administrativă a statului român după Marea Unire de la 1918.
Legea fundamentală din 1923 reprezintă „certificatul de naştere al României întregite”, aşa cum şi-au dorit generaţii întregi de români, a afirmat, luni, Iulia Scântei, judecător al Curţii Constituţionale, la expoziţia dedicată centenarului Constituţiei României întregite. Adunarea solemnă de luni a deschis o serie de evenimente şi manifestări organizate de Curtea Constituţională pe parcursul lui 2023, care a fost declarat de către plenul CCR Anul „Centenarului Constituţiei României Întregite”.
Recomandare de lectură:
- Noua Constituţie votată de Adunarea Naţională Constituantă în şedinţele de la 26 şi 27 martie 1923.- Bucureşti : Librăria Nouă, (1923), 1991 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram