Știri
Luni, 10 aprilie, la Salonul Artelor al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, a avut loc vernisajul expoziției de artă fotografică intitulată „Roșu tradițional românesc”, în cadrul proiectului „Zestrea vie românească”, care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale cromaticii tradiţionale din România.
Expoziția, cuprinzând o selecție de 75 de instantanee din toate zonele etnofolclorice ale Maramureșului și din regiunile țării, fotografii semnate de artistul fotograf băimărean Tudorel Ilie, ambasador al turismului maramureșean, poate fi vizitată la Salonul Artelor în perioada 10 – 22 aprilie 2023.
În cadrul evenimentului s-a desfășurat o demonstrație de încondeiere a ouălor de Paște la care au participat: meșterul olar Vasile Chira din Cărbunari, Călina Mârzac cu fiica Ilinca și Reghina Cosma din Rogoz (Țara Lăpușului). Au cântat pricesne interpreții de muzică populară Rafila Bărbos și Valeria Dancoș din Cernești, Onișor Pop, originar din Groșii Țibleșului.
Despre semnificația culorii roșu în istoria culturii universale, dar mai ales în tradițiile românești, au luat cuvântul: lect. univ. dr. Natalia Lazăr, prof. univ. dr. Delia Suiogan, Centrul Universitar Nord Baia Mare, artistul fotograf Tudorel Ilie și dr. Teodor Ardelean, gazda evenimentului.
…
- Agenda evenimentelor la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, săptămâna 10 – 14 aprilie 2023;
- Contact: Stefan Selek, bibliotecar – Email: pr.bibliotecamm@gmail.com
Expoziție
Expoziţia personală de artă fotografică itinerantă:
„ROȘU TRADIȚIONAL ROMÂNESC”
Vernisajul expoziţiei va avea loc luni 10 aprilie 2023 orele 17.00 în „Salonul Artelor” de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, prilej cu care se va desfăşura și o prezentare cu invitaţi din zonele etnofolclorice ale județului Maramureş.
Expune: Tudorel Ilie, artist fotograf, Baia Mare, Maramureş.
Expoziţia personală de artă fotografică itinerantă „ROȘU TRADIȚIONAL ROMÂNESC” este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale cromaticii tradiţionale din România.Expoziția se desfășoară în cadrul proiectului cultural „Zestrea Vie Românească”.
Proiectul cultural al expoziţiei va fi lansat în „Lunea Mare”, din „Săptămana Patimilor”, în preajma sfintelor Sărbători Pascale. Expoziția urmează să parcurgă apoi toate regiunile istorice ale României, ajungând şi la cele mai importante centre ale diasporei româneşti din Europa şi din lume, fiind expusă în muzee şi alte centre culturale.
Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscută publicului larg importanța, frumusețea și semnificațiile culorii roșu în cultura și arta tradițională românească. Valoarea recunoscută pe plan mondial de catre U.N.E.S.C.O. a Mărtișorului, a ceramicii de Horezu, a „Ritualului Călușului”, a scoarțelor românești și mai nou a „Cămăşilor cu altiță” româneşti, mai cunoscute sub denumirea de „Ia românească”, nu puteau cunoaște consacrarea pe plan internațional fără culoarea roșu. Prin organizarea de şezători în cadrul expoziţiei se va putea crea pe viitor cadrul necesar cunoaşterii, conservării şi promovării tehnicilor de vopsire și încondeiere a ouălor de Paște, confecţionarea elementelor costumului popular, a măștilor și alte meșteșuguri tradiționale, componente ale patrimoniului cultural tangibil şi intangibil național al României.
Tudorel Ilie – Ambasador al turismului maramureșean
Activitatea artistică
Tudorel ILIE este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud,judeţul Satu Mare, România. Este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România (rang Art A.A.F.R.), al Asociaţiei Internaţionale de Artă Fotografică „Euro Foto Art” (A.I.E.F.A.) din 2015 și al Uniunii Creatorilor Profesionişti (U.C.P.) sucursala Baia Mare. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.
Artistul a fost prezent în 162 expoziţii de artă fotografică, din care 76 de expoziţii personale şi 86 expoziţii de grup în muzee şi centre culturale din România, Belgia, China, Japonia, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Nu mai menționăm aici numeroasele expoziții online în care este prezent.
Această activitate expoziţională a fost amplu reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară, din străinătate şi în presa online. Fotografiile sale au fost publicate în albume de artă fotografică, reviste de turism internaţionale, albume şi ghiduri turistice precum şi în numeroase cărţi sau publicaţii ştiinţifice.
Artistului i-au fost decernate premiile:
– În anul 2022 i s-a acordat „Diploma de Excelenţă” pentru contribuția remarcabilă la susținerea valorilor și obiectivelor U.N.E.S.C.O. din România – acordată de Comisia Națională a României pentru U.N.E.S.C.O., București.
– În anul 2022 i s-a acordat placheta „Carol Popp de Szathmary ” de către Asociația Internațio-nală de Artă Fotografică „EuroFotoArt” ;
– În anul 2019 i s-a acordat „Premiul de Excelenţă” de către Asociația Internațională de Artă Fotografică „EuroFotoArt” ;
– În anul 2019 i s-a acordat titlul de „Ambasador al turismului maramureşean” pentru merite deosebite în promovarea turismului şi culturii tradiţionale de către Consiliul Judeţean Maramureş;
– În anul 2015 i s-a acordat „ Premiul de Excelenţă” de către revista de cultură „Gazeta de Maramureş” ;
– A participat la multe concursuri de fotografie şi a primit Premiul I la concursul naţional de artă fotografică „ Ipostaze Etnografice”- 2019.
A desfăşurat mai multe proiecte culturale sub patronajul sau în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru U.N.E.S.C.O. şi Institutul Cultural Român din Bucureşti.