De dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Am avut ocazia fericită să prezint publicului, format din specialişti în geologie, minerit, topografie, metalurgie, preparare ş.a., lucrarea „Localităţi miniere din Transilvania, Banat şi Maramureş, într-un atlas din secolul al XVIII-lea”, apărută de curând la Editura Honterus din Sibiu. Autorii, Traian Popescu şi Volker Wollmann, au fost de faţă, iar pentru prezentarea domniilor lor am beneficiat de sprijin din partea prietenului de o viaţă Saşa Nicolici. Doi români plecaţi prin anii ’80 în Germania, oameni cu preocupări diverse, dar care, şi prin această lucrare, dovedesc un patriotism de cel mai înalt nivel.
Dr. Traian Popescu, după ce a fost miner la Sasca Montană timp de 3 ani (1977-1980), a ajuns la München, unde a absolvit Facultatea de Medicină. Este foarte pasionat de arheologie şi geologie. Are şi o colecţie impresionantă de ilustrate. A publicat de curând „Istoria fabricilor de bere din România” (!!!).
Dr. Volker Wollmann s-a născut la Sibiu, dar şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Sebeş, oraş de care a rămas profund ataşat pentru toată viaţa. A lucrat la Reşiţa, unde a fost şi director de muzeu. Din 1967 îl găsim cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj-Napoca. În 1983 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul „Activităţi miniere din Dacia romană”. Cercetările sale de o viaţă l-au condus şi spre domeniul arheologiei industriale, devenind în scurtă vreme cel mai competent reprezentant al acestui domeniu în cercetarea românească, apreciat şi pe plan internaţional.
Timp de 12 ani Volker Wollmann a fost director al Muzeului Transilvănean din Gundelsheim (Landul Baden Württemberg), muzeu al comunităţii saşilor. Dar cel mai important element al muncii acestui „erou al timpurilor noastre” îl constituie promovarea unor largi deschideri culturale româno-germane. Din 2004 a devenit consilier ştiinţific al Fundaţiei Saşilor Transilvăneni din München, iar în 2012 statul german i-a răsplătit eforturile, acordându-i Ordinul „Crucea Federală de Merit”.
Iată ce modele umane adevărate ne vin în întâmpinare. Români plecaţi pentru a-şi clădi o viaţă mai bună, dar care nu-şi uită „datoriile” faţă de „patrie” şi care îşi onorează cu prisosinţă obligaţiile asumate! Modele nu doar pentru tinerii din ziua de azi, despre care se spune că trăiesc fenomenul „absenţei adevăratelor modele”, ci şi pentru cercetătorii noştri, pentru „bugetarii” instituţiilor noastre de cultură care s-au obişnuit să „hiberneze” în toate cele patru anotimpuri!
(20 noiembrie 2013, eMaramureș)
* Text publicat de ziarul eMaramureş: publicație de informaţie, comentarii, atitudine şi divertisment, an. I, nr. 32, din 22-28 noiembrie 2013, p. 2, redactor şef: Grigore Ciascai.
La mulți ani,
distinsului dr. Volker Wollmann!
Sursa: Redacția e-Bibliotheca septentrionalis
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA