Recomandări
Conf. univ. dr. Florian Roatiș la ceas aniversar – 75 de ani de la naşterea filosofului şi profesorului universitar maramureșean (17 noiembrie 1948)
– Vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă –
În 17 noiembrie 1948, se naşte profesorul, filosoful şi omul de cultură Florian Roatiş, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, o localitate cu rezonanţe istorice, deoarece, aici s-a născut şi George Pop de Băseşti, luptător aprig pentru drepturile românilor din Transilvania.
Florian Roatiș a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie, Secţia Filosofie, a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, a urmat studii doctorale în cadrul aceleași universități, la specializarea Istoria Filosofiei, în 1986 obținând titlul de doctor în filosofie. După terminarea facultății se stabilește în Baia Mare, unde îşi începe cariera didactică, la Liceul Industrial Nr. 1. Ca profesor, ocupă diverse funcţii: director adjunct la Liceul Industrial Nr. 1 Baia Mare (1990), consilier la Inspectoratul pentru Cultură al Judeţului Maramureş, director al Liceului Economic Baia Mare (1997), inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Maramureş (1997 – 2001). Din anul 1994 îşi începe cariera universitară, devenind cadru didactic asociat la Universitatea de Nord din Baia Mare, predând cursurile de Filosofie generală şi Istoria religiilor. În anul 1999 devine lector la Facultatea de Litere, specializarea Filosofie-Jurnalism, titularul cursurilor de Istoria filosofiei moderne, Istoria filosofiei româneşti, Istoria mentalităţilor etc. În anul 2004 primeşte gradul de conferenţiar şi este numit şeful Catedrei de Știinţe ale Educaţiei şi director al Departamentului pentru pregătirea personalului didactic din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare. Este vicepreşedinte al Fundaţiei „Nicolae Steinhardt” Rohia, iar din anul 2012 membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj-Napoca.
În prezent este cercetător ştiinţific la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare și redactor-şef al revistei „Bibliotheca septentrionalis”.
A debutat publicistic în anul 1973, în ziarul „Pentru socialism”, cu articolul „O filosofie umanistă. Tricentenar Dimitrie Cantemir”, iar în volum, în 1996 cu cartea-manual „Economie. Bacalaureat. Admitere facultate, la Editura Helvetica, reluată în cinci ediţii la Editura Polirom din Iaşi.
Alte cărți publicate: „Paşoptismul: o filosofie românească a istoriei” (2001), „De la Dimitrie Cantemir la Nicolae Steinhardt. Studii, recenzii, interviuri” (2002), „Pledoarie pentru filosofia românească. Eseuri aproape polemice” (2006), „Confluenţe filosofico-literare” (2008), „Dreptul la sinceritate” (2020). Mai amintim cele două colaborări la volume colective, 20 de volume îngrijite, prefaţate şi postfaţate, 15 studii şi articole publicate în volume, circa 200 de studii şi articole publicate în periodice, colaborator la peste 20 de publicaţii din ţară.
În semn de apreciere și respect pentru laborioasa activitate publicistică și universitară, ca fiu al Băseștiului, în 5 august 2018, primește titlul de cetăţean de onoare al comunei natale.
La mulți ani!
Sursa: www.bibliotecamm.ro