Calendar cultural
În urmă cu 115 ani se năștea Francisc Nistor, etnograf, fotograf, montaniard, arheolog, profesor, cel mai vechi custode onorific din ţară al unei rezervații naturale (e vorba de Rezervaţia Pietrosu Rodnei, din 1934). Încă din anii 1930 l-a pasionat etnografia. Se consideră că el a salvat biserica de lemn din Dragomireşti de la distrugere, ajutând la mutarea acesteia în Muzeul Satului din Bucureşti. A reînfiinţat Muzeul etnografic din Sighet, nucleul Muzeului Maramureşului de azi. Ultimii 20 de ani de viață i-a trăit ca director al acestui muzeu.
Cercetările sale arheologice au dus la descoperirea primei aşezări dacice din Maramureş (Onceşti), a aşezării fortificate de pe Solovan, a siturilor arheologice medievale de la Sarasău şi Bogdan Vodă, descoperind şi o serie de inestimabile tezaure de bronz, pe care apoi le-a donat Muzeului Maramureşului.
A avut o contribuție și la recolonizarea cu capre negre a Munţilor Rodnei.
A pus temelia staţiunilor Borşa şi Izvoare și deci a turismului din Maramureş. A marcat 125 km de trasee montane şi a deschis 6 cabane turistice. A înfiinţat prima şcoală de schi din Maramureş.
În 1945 a fost delegat al Consiliului Naţional Român din Maramureş și împreună cu alți intelectuali a plecat la București pentru a aduce ajutoare alimentare și îmbrăcăminte maramureșenilor afectați de ocupația horthystă și de război.
Recomandare de lectură:
- Măştile populare şi jocurile cu măşti din Maramureş / Francisc Nistor.- Centrul Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare şi a Mişcării Artistice de Masă, Baia Mare, 1973 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram