S-a născut în localitatea Giurtelecu Hododului, județul Satu Mare, la 23 iulie 1941. A absolvit cursurile Liceului Teoretic „Gheorghe Șincai” din Baia Mare (1958-1962) și pe cele al Facultății de Filologie din Cluj, Secția Limba și Literatura română, dar și Cursuri speciale de etnologie şi folclor (1962-1967). În perioada 1965-1967 participă la cursurile de Istoria filozofiei, fiind licențiat ulterior cu teza: „Concepția teoretică și metodologia Școlii Sociologice de la București”. Se specializează în anul 1969 în etnologie și folcloristică la Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române. În 1971 urmează specializarea în metodologia cercetării etnologice și semiotică în cadrul Facultății de Filologie a Universității din București. În 1978, susține teza de doctorat în științe filologice cu titlul: Fenomenul povestitului. O încercare de abordare sociologică şi antropologică asupra narativităţii. Urmează în perioada următoare (1981-2009) stagii și cursuri de specializare în etnologie și folcoristică la Institutul de Etnografie al Academiei Maghiare de Ştiinţe din Budapesta (1981), Centrul de Antropologie Culturală şi Etnologie Europeană din cadrul Institutului de Sociologie al Universităţii Libere din Bruxelles (1993), Universitatea Ujgorod-Ukraina (1998), Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova (2003), Academia Ungară de Ştiinţe- Budapesta (2008) și Université Victor Segalen din Bordeaux, Franţa (2009).
Experiența didactică l-a recomandat ca un venerabil etnograf și antropolog, elaborând și susținând numeroase cursuri pentru mediul universitar și postuniversitar: Ritualuri populare, Antropologie culturală în Europa Centrală și de Răsărit, Introducere în etnologie, Metode de cercetare etnologică și antropologică, Tehnica elaborării lucrărilor științifice, Metode calitative de cercetare în etnologie, etc. A activat ca secretar științitic al Comisiei de Antropologie şi Etnologie a Filialei Cluj a Academiei Române, ca membru al Consiliului Ştiinţific al Centrului de Ştiinţe Sociale al Universităţii “Babeş-Bolyai”, ca membru al Comisiei de Etnologie şi Folclor a Academiei Române, ca director al programului Masteratului de Antropologie Culturală şi Etnologie, ca și codirector al Institutului de Antropologie Culturală, ca director program de cercetare ANCS E-Arhiva, ca și co-fondator al Institutului de Antropologie Culturală în Cadrul Facultății de Studii Europene Cluj-Napoca.
Este autor și coordonator a 20 de volume, a 17 cărți, a peste 130 de articole și studii de specialitate, a susținut 195 de conferințe în țară și străinătate, a coordonat 13 programe de cercetare și 15 corpusuri de texte etnografice și folclorice, a participat la 172 de sesiuni și congrese științifice, a condus 43 de teze de doctorat. Pentru aceste realizări a fost premiat de Academia Română și de către alte instituții culturale, civice, religioase și de specialitate din țară și străinătate.
A trecut la cele veșnice în data de 26 decembrie 2023.
Sursa: http://doctorate.uab.ro/upload/122_2473_62_1328_cuceu_cv.pdf