În urmă cu 90 de ani s-a născut, în Mociu (județul Cluj), Mircea Tomuș, profesor, scriitor, critic și istoric literar. A fost distins cu Premiul Academiei Române, Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj-Napoca și Premiul Uniunii Scriitorilor din România.
A fost redactor-șef la Editura Dacia (din Cluj-Napoca) și la revista „Transilvania” (din Sibiu), iar în anii 1993 și 1994 a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii. Cariera lui a inclus și postul de director-adjunct al Muzeului Satului din București, director al Centrului Cultural Mogoșoaia, director al revistei „Cultura Națională” și redactor-șef al revistei „Rostirea”. A fost una dintre figurile marcante ale vieții culturale sibiene, fiind primul rector de după revoluție al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, „cel care a emis certificatul de naştere al Universității din Sibiu şi i-a făcut drum, înscăunând-o în tărâmul culturii şi înțelepciunii” (după cum scrie pe pagina web a Universității). Mai târziu, prin prestigiul și calitatea operei sale științifice, a contribuit decisiv la inițierea studiilor doctorale în domeniul filologic, dar și la crearea Catedrei de Artă Teatrală de la Sibiu.
Dincolo de opera sa literară și critică, de numele lui Mircea Tomuș va fi legată reînființarea revistei „Transilvania” în 1972, a cărei apariție fusese întreruptă de autoritățile comuniste în 1946. Din poziția de redactor-șef al revistei, el a inițiat la Sibiu una dintre cele mai importante manifestări literare ale perioadei, Colocviile de critică ale Revistei „Transilvania”, desfășurate neîntrerupt între 1977 și 1987.
Mircea Tomuș a încetat din viață în martie 2022.
Anul 2024 este anul „Avram Iancu”, așa că am ales să fotografiem (și) cartea „Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu – teatru” a lui Mircea Tomuș în fața vitrinei de carte de la Sala de lectură a bibliotecii noastre, vitrină dedicată lui Avram Iancu.
Recomandare de lectură:
- Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu : teatru / Mircea Tomuş.- Cluj-Napoca : Editura Școala Ardeleană, 2022 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram