Știri
„Flora Pannoniană a Sitului Fosilifer Chiuzbaia” – autor, dr. Gheorghe Macovei la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare
În data de 25 ianuarie 2024, începând cu orele 16,00, în prezența unui numeros public, foști colegi de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, foști colegi de la IPEG Maramureș și colaboratori geologi în cercetări științifice, precum și membrii Societății Naționale de Geologie, Sucursala Baia Mare, în Sala Florilor de Mină din cadrul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, a avut loc lansarea volumului „Flora Pannoniană a Sitului Fosilifer Chiuzbaia”, lucrare apărută sub egida Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, în cadrul programului cultural Maramureșul perpetuu, coordonator. dr. Teodor Ardelean.
L-au onorat pe autor prin prezența lor la această manifestare: dr. Teodor Ardelean – directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, conf. univ. dr. geolog Marinel Kovacs – fost președinte și actual vicepreședinte al Societății Naționale de Geologie, Sucursala Baia Mare, ing. dr. Ioan Denuț – directorul muzeului sus-amintit și actualul președinte al Societății Naționale de Geologie, Sucursala Baia Mare, în calitate de moderator.
Despre situl fosilifer Chiuzbaia, Ioan Denuț a amintit că anterior acesta a fost cercetat și de prof. dr. Răzvan Givulescu, membru de onoare al Academiei Române (unul dintre cei mai importanți paleobotaniști români), care și-a valorificat rezultatele cercetărilor științifice în mai multe articole publicate în reviste de specialitate, iar o mare parte dintre acestea au stat la baza lucrării monografice „Flora fosilă a Miocenului superior de la Chiuzbaia (Județul Maramureș)”, apărută la Editura Academiei în 1991.
Tema aleasă de dr. Gheorghe Macovei reprezintă rodul unor cercetări de peste treizeci de ani din domeniul paleobotanicii în arealul Chiuzbaia (Miocen Superior) din Maramureș, pledoarie pentru investigațiile paleontologice de finețe și pentru abordarea diversă și aprofundată a subiectului legat de reconstituirea paleomediilor vegetale miocen superioare din România. Acesta descrie 114 taxoni în situl Chiuzbaia, dintre care 30 sunt semnalați în premieră pentru această localitate.
Fiind invitat să vorbească despre carte, dr. Gheorghe Macovei a făcut cunoscut faptul că volumul apare după mai bine de treizeci de ani de la monografia mentorului său, pe care a avut-o ca reper. A enumerat apoi principalele capitole pe care le-a tratat în cuprinsul cărții, printre care: Flora sitului Chiuzbaia (frecvența taxonilor din situl Chiuzbaia șI flore de tip Chizbaia din aria Baia Mare; Flora și vegetația bazinului Pannonic (vegetația de mlaștină, vegetația riverană, vegetația de pădure mixtă mezofitică și vegetația pannoniană extrabazinului din Transilvania). Asociațiile de vegetație neogenă din Europa Centrală; Afinitățile biogeografice moderne ale taxonilor din situl Chiuzbaia; Semnalele paleobioambientale bazate pe analiza asociațiilor vegetale etc.
Manifestarea a continuat cu discursul domnului director, dr. Teodor Ardelean care a remarcat că vorbim despre o lucrare excepțională în care predomină acuratețea datelor furnizate, elaborată la un nivel profesional ridicat. În acest fel, dr. Gheorghe Macovei, ne propune un limbaj științific mai complicat, însă plăcut și accesibil, atât celor avizați, cât și celor care încearcă să înțeleagă prefacerile din istoria planetei cu aplecare pe evenimentele geologice care au creat repercusiuni dramatice (situațiile care au condus la dispariția unor taxoni, cazul marilor reptile marine sau dinozaurilor ș.a.m.d). Citându-l pe Gustave le Bon, în „Psihologia mulțimilor”, conform căruia: „Esențial în viață este prestigiul”, dr. Teodor Ardelean a afirmat că: „lansarea unei cărți este un botez”, iar autorul beneficiază prin publicarea unei cărți de „o răsplată morală”.
Au luat cuvântul exprimându-și admirația și respectul cuvenit, conf. univ. dr. geolog Marinel Kovacs, geolog Oscar Edelstein și ing. geolog Sasha Nicolici, președinte al Asociației Mineritului Maramureșean, care, fiecare în parte au felicitat demersul dr. Gheorghe Macovei în elaborarea acestei valoroase lucrări științifice, cât și implicarea Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare și în special a dr. Teodor Ardelean, managerul acesteia, în editarea cărții, demers care contribuie la consolidarea paleobotanicii ca știință în România.
…
Lansare de carteJoi, 25 ianuarie, de la ora 16, la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”, Consiliul Județean Maramureș în colaborare cu Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” și Societatea Geologică a României organizează, lansarea cărții „Flora pannoniană a sitului fosilifer Chiuzbaia”, autor conf. univ. dr. Gheorghe Macovei, apărută la Editura Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Baia Mare, 2023. Lucrarea este una de referință dedicată florei fosile din surprinzătorul site paleobotanic Chiuzbaia, Maramureș.
Vor lua cuvântul despre carte:
- Dr. ing. Ioan Denuț, manager Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”;
- Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”;
- Conf. univ. dr. geolog Marinel Kovacs, vicepreședinte al Societății Geologice a României – Sucursala Baia Mare;
- Conf. univ. dr. Gheorghe Macovei.
Agenda evenimentelor la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, săptămâna 22 – 27 ianuarie 2024;
Contact: Stefan Selek, bibliotecar – Email: pr.bibliotecamm@gmail.com