– 170 de ani de la nașterea poetului, prozatorului și dramaturgului Alexandru Macedonski (14 martie 1854), membru post – mortem al Academiei Române
– Expoziție de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă –
Alexandru A. Macedonski (n. 14 martie 1854, București, Țara Românească – d. 24 noiembrie 1920, București), a fost un poet, prozator, dramaturg și publicist român. Supranumit „poetul rondelurilor”, inspirându-se din literatura franceză, este primul reprezentant al simbolismului în literatura română. Inițiatorul cenaclului și revistei literare „Literatorul”, a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o continuă polemică cu junimiștii. Alexandru Macedonski a încurajat, la începuturile activității lor scriitoricești, numeroși tineri talentați, printre care George Bacovia și Tudor Vianu, pe care i-a publicat în revista sa „Literatorul”, iar în revista „Liga ortodoxă” debutează, printre alții, Tudor Arghezi și Gala Galaction.
Până în 1890 Macedonski a scris poeme ample, de factură romantică, cu versuri lungi și cu un pronunțat caracter satiric, ca de exemplu ciclul „Nopților”, caracterizat și printr-un abundent retorism romantic, inspirat din volumul „Nopțile”, al poetului romantic francez, Alfred de Musset. Macedonski este unul dintre puținii autori români de rondeluri. Spre sfârșitul vieții a scris celebrele cicluri „Rondelurile pribege”, „Rondelurile celor patru vânturi”, „Rondelurile rozelor”, „Rondelurile Senei” și „Rondelurile de porțelan”. Cele cinci cicluri au fost publicate în volumul postum „Poema Rondelurilor”. Alexandru Macedonski a fost ales în 2006 membru post – mortem al Academiei Române.
Sursa: www.scriitoriclasici.blogspot.com