În perioada 23-26 octombrie 2024, o delegație a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare formată din dr. Ioan Gogota și Adrian Maghear a efectuat o vizită cu caracter profesional la Biblioteca „Institutului Transilvănean” din Gundelsheim ─ Germania (landul Baden-Württemberg), în scopul preluării unei donații care va îmbogăți stocurile de carte, constând într-o serie de monografii ale satelor locuite de saşii din Transilvania, precum şi albume de artă privind monumentele arhitecturale din România, cu predilecţie a regiunilor transilvănene.
Acțiunea a fost intermediată de dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare și prof. dr. Volker Wollmann, fost director al muzeului sus-amintit, căruia îi exprimăm recunoştinţa noastră pentru gestul extrem de valoros pe care Domnia sa îl oferă bibliotecii băimărene.
Prin intermediul renumitului cercetător, au fost ridicate mai multe colete conținând albume de artă, monografii ale unor localităţi transilvănene, sinteze referitoare la istoria şi etnografia României, publicate în limba română şi germană, unele cu circulaţie restrânsă, iar altele chiar cu caracter de unicat. Alături de acestea, s-au regăsit şi numeroase opere literare, în special cărţi cu profil beletristic, bestsellere apărute în limba germană, care au cucerit piaţa bibliofilă mondială în ultimii ani. În paralel, dr. Volker Wollmann ne-a donat în nume propriu și câteva serii de publicaţii enciclopedice, biografii ale unor personalităţi politice marcante din toate continentele, cărți de literatură germană și universală, literatură pentru tineret și chiar și cărți ale renumitei autoare Herta Müller, distinsă cu premiul Nobel.
Pe parcursul șederii în Germania, am avut privilegiul să-l întâlnim și pe cercetătorul științific la Siebenbürgisch-Sächsischer Kulturrat Gundelsheim am Neckar (Germania), dr. Martin Rill, profesor asociat al Universității din Pecs (Ungaria), istoric, arheolog și fost muzeograf la Muzeul Brukenthal din Sibiu, care în perioada 2012-2017 a ocupat funcția de director al Biroului de legătură cu România la L-Bank Stuttgart şi însărcinat cu conducerea Consulatului Onorific al României la Stuttgart.
Dr. Martin Rill, de orgine sas, este stabilit de 20 de ani în Germania și este principalul cercetător din cadrul Muzeului Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm (Germania), fiind astfel un mesager al culturii din ţara în care s-a născut, în ţara strămoşilor. A participat la peste 60 de simpozioane şi conferinţe naţionale şi internaţionale din România și Germania. A organizat peste 30 de expoziții în România, Italia, Belgia şi Elveţia, precum şi în ţările dunărene Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia și Bulgaria. A susținut conferințe la institute și universități din Germania, Italia, Ungaria și Luxemburg. A primit Premiul Ministerului Culturii „Romulus Vuia” pentru expoziţia „Povestea caselor” (2003) și Marele Premiu al Ministerului Culturii pentru expoziţia „Zbor în trecut” (2006). Dânsul ne-a donat cu mare generorizate un număr consistent de monografii ale satelor din Banat (cărți care au apărut în Germania şi nu există în bibliotecile din România) și un set din ciclul lui editorial, editat de Domnia sa, dedicat monumentelor arhitecturale şi de artă din ţinuturile colonizate de saşi ─ din care au văzut luminina tiparului, până în prezent, un număr de opt volume. Pentru acest gen de abnegaţie, oferit în spirit colegial, ne exprimăm toată gratitudinea şi rămânem profund recunoscători.
Despre dr. Volker Wollmann, istoric și arheolog (n. 1942, Sibiu), absolvent al Universității din Cluj-Napoca (1959-1964), se cunoaște că este absolvent al Institutului de Istorie şi Arheologie din Cluj-Napoca, instituţie aparţinând Academiei Române, în care şi-a susţinut teza de doctorat sub coordonarea prof.dr.doc. Ion I. Russu (1983), având ca subiect activităţile miniere din Dacia romană, teză publicată în 1996, în ediţie bilingvă (română şi germană). În decursul timpului a fost recompensat cu numeroase titluri și premii interne și internaționale, inclusiv din partea Academiei Române. În cursul anului viitor la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, acesta urmează să-și lanseze volumele al X-lea și al XI-lea din ciclul editorial „Patrimoniu preindustrial şi industrial în România”.
În data de data de 15 ianuarie 2024, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, dr.h.c. Volker Wollmann, care este și directorul revistei științifice a muzeului din Sebeș, „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, și Cetățean de onoare al Municipiului Sebeș, a fost decorat de către președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea științifică”, pentru „meritele importante în cercetarea și valorificarea științifică a patrimoniului industrial din Banat, dar și pentru punerea în valoare a culturii minorității germane din România”.
În concluzie, putem afirma că întreaga donaţie, extrem de valoroasă, venită pe filiera sașilor din Germania, își va aduce o bogată contribuție la dezvoltarea fondului de carte din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare și va fi folosită pentru creşterea patrimoniului „Colţului German”, aflat în curs de amenajare, loc de aprofundare a culturii germane. Totodată, donația conține și alte publicaţii care oferă surse de documentare și cercetare pentru specialişti din diferite domenii, în special pentru bibliotecari, arhivişti, istorici şi istorici de artă și care, ulterior, pot contribui și la formarea intelectuală a elevilor și la îmbogățirea experiențelor de învățare a limbii germane.
dr. Ioan Gogota