Dr. Teodor ARDELEAN, doctor în filologie, cercetător științific, scriitor, jurnalist iscusit, editor,om politic (fost vicepreședinte al Senatului României) și lider civic performant, orator apreciat, manager de excepție al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad – Filiala Baia Mare, Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare, OM de omenie, răsplătit cu numeroase distincții, ordine și medalii, este o personalitate marcantă a României postdecembriste și un prieten de nădejde al românilor din Covasna, Harghita și Mureș.
În volumul TEODOR ARDELEAN – 60. Documentar biobibliografic aniversar, realizat în cadrul Serviciului de Informare Bibliografică şi Documentară a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare de ANA GRIGOR şi LIANA POP, personalități importante ale vieții publice românești, autoarele îi creionează celui sărbătorit câteva trăsături definitorii: „Dr. Teodor Ardelean – ctitor de instituţii culturale româneşti”, „manager de bibliotecă şi ambasador al culturii şi limbii române”, „un cărturar, un om al cetăţii, un luptător”, „un Avram Iancu în „Apusenii” politicii româneşti”, „o personalitate care impune respect”, „un enciclopedist din parfumul iluminismului”, „o autostradă culturală marca T.A.” etc.
La baza acestor referințe onorante stau faptele ziditoare ale cărturarului patriot dr. Teodor Ardelean: o bogată activitate publicistică materializată în numeroase volume, zeci de studii publicate în revistele de specialitate, peste 2000 de articole în diferite ziare locale și centrale, redactor de carte (peste 3o volume), coordonator de programe culturale ș.a.
Timp de 18 ani cât a condus Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, prin profesionalism, consecvență și dăruire, a reușit să convingă autoritățile administrației publice locale de faptul că Biblioteca este cea mai importantă instituţie de cunoaştere din comunitatea băimăreană şi maramureşeană. Consiliul Judeţean Maramureş a făcut cel mai mare efort din România pentru această instituţie, şi cu siguranţă se vor ivi roadele acestei investiţii. „Mă bucur să constat că ne-am obişnuit, la nivel de ţară, cu ideea că investiţia în educaţie şi cultură este de multe ori mult mai profitabilă ca în alte domenii”, a declarat cu satisfacţie Teodor Ardelean.
Fire iscoditoare, cu un nesecat spirit creator, în toți acești ani a fost iniţiator al unor noi servicii de bibliotecă. De o importanță covârșitoare pentru dăinuirea identitară a românilor din comunitățile istorice din afara granițelor și din diaspora este proiectul Parteneriatul româno-român, având ca scop sprijinirea valorilor româneşti aflate în afara graniţelor. Proiectul Carte pentru românii din afara graniţelor are ca scop armonizarea politicii culturale locale cu cea naţională privind cultura românilor de pretutindeni, precum şi cunoaşterea, păstrarea şi valorificarea tradiţiilor şi culturii naţionale.
Datorită directorului Teodor Ardelean, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare devine ctitor sau donator principal pentru mai multe biblioteci românești din diaspora română din întreaga lume. Astfel, în anul 2002, continuă colaborarea cu Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” din Chișinău, punând bazele Filialei „Maramureș”, prin donarea unui număr important de cărți. Impresionat de poveștile românilor din diaspora, care duc lipsa cărților în limba română, în anul 2003, ia inițiativa de a înființa biblioteci românești în Ungaria și Spania. Astfel, în 2003 se inaugurează Biblioteca Mihai Eminescu, în cadrul Institutului Cultural Român din Budapesta și primele biblioteci românești din Spania, în localitățile: Coslada, Alcala de Henares, Salamanca și Alicante. În 2010 dă curs invitației românilor din Glasgow, Marea Britanie, de a deschide prima bibliotecă românească de acolo, denumită Ioan Alexandru, ca un omagiu adus poetului, inaugurată pe 26 noiembrie 2010. Preocuparea lui permanentă fiind de a duce românilor carte românească, acasă la ei, indiferent de meridian sau continent. În februarie 2011, Teodor Ardelean a făcut o donație de 4000 de volume de carte nouă pentru prima bibliotecă românească din Canada, la Montreal.
Pe 24 iunie 2011, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, prin demersul direct al directorului Ardelean, ctitorește o nouă bibliotecă la Mănăstirea Scărișoara Nouă, din jud. Satu Mare. și preocuparea de a înființa asemenea instituții de cultură românească, acolo unde comunitățile românești nu dispuneau de asemenea biblioteci, a continuat, în diaspora și în țară.
În buna tradiție a cărturarilor patrioți din întreg arealul românesc, dr. Teodor Ardelean s-a apropiat de problematica dăinuirii românești în Arcul Intracarpatic și s-a implicat pragmatic și benefic în finalizarea unor importante proiecte culturale ale acestora. A participat la manifestările cultural-științifice de la Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Toplița, Izvoru Mureșului, Covasna ș. a. A scris despre aceste evenimente și despre realitatea conviețuirii interetnice româno-maghiară din zonă. A fost și este un mare prieten al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, a ierarhilor tinerei Eparhii: IPS Ioan, azi Mitropolit al Banatului, și PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, dar și al instituțiilor culturale românești din cele două județe.
Din rândul acestor numeroase fapte de solidaritate cu românii din Covasna și Harghita, cu respect și recunoștință menționăm pe următoarele două: numărul din noiembrie 2011 al revistei „Familia Română”, al cărui director este Teodor Ardelean, a fost dedicat românilor din Covasna şi Harghita și, în preajma zilei de 1 Decembrie 2019, Biblioteca „Petre Dulfu” din Baia Mare a donat Bibliotecii „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe 2000 de volume. Și astfel, după ce Tedy Ardelean a înființat zeci de biblioteci pentru românii trăitori pe toate meridianele lumii, a mai contribuit hotărâtor la înființarea unei astfel de instituții de cultură românească, la Sfântu Gheorghe, în inima Țării.
Familia română, revistă de cultură şi credinţă românească, este publicată de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, împreună cu Asociaţia Culturală Familia Română, director fondator dr. Constantin Mălinaş, redacţia fiind compusă din dr.Teodor Ardelean, dr. Ştefan Vişovan şi dr. Ioan Mircea Farcaş. Revista adună colaborări din cele patru zări: de la Negreşti Oaş la Chişinău, de la Cernăuţi în Germania sau, la Londra, inclusiv din Covasna și Harghita. În paginile acestui număr, revista publică un „Documentar întocmit cu binecuvântarea Înaltpreasfinfițului Ioan, Arhiepiscopul Episcopiei Covasnei și Harghitei”, semnat de dr. Ioan Lăcătușu, director al Centrului European de Studii Covasna – Harghita, de prof.dr. Luminița Cornea, președinte al Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita și de pr. dr. Ciprian Staicu, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, imagini: Erich-Mihail Broanăr.
Referindu-se la modul cum s-a conturat și realizat acest demers publicistic, atât de important pentru cunoașterea adevărului despre românii numeric minoritari din cele două județe, dr. Teodor Ardelean, în editorialul intitulat Harghita și Covasna – temple de credință și stâlpi de ființare românească, menționează: „Pornind de la o idee inspirată de ÎPS Ioan Selejean, revista Familia Română a dedicat românilor din Covasna şi Harghita numărul din noiembrie 2011, un număr emoţionant, limpede şi echilibrat, primit cu interes şi deosebite aprecieri de către cititorii noştri din toate colţurile lumii, dovadă vie a dragostei cu care sunt înconjuraţi românii trăitori în inima încă îndurerată a Ardealului. Am găsit aici – constată dr. Teodor Ardelean –, acasă la ea, o istorie culturală atât de închegată și de încărcată în ramuri cu rod deplin, încât e posibil ca lectura materialelor ce vor urma să provoace, nu doar bucurie și uimire, ci chiar o invidie etnoregională altor frați români din teritorii consacrate în timp ca prolifice cultural național. Am întâlnit un trecut în mare măsură sădit sau amprentat cu lacrimi de durere, dar și un prezent superb și elevat, în care emulația și semnele determinante ale elocinței, elocvenței și eminenței pot fi evidențiate cu asupră de măsură. „Românii din Harghita și Covasna” viețuiesc spiritual la cote nebănuite de anvergură și performanță, iar exercițiul acesta de existență nu este, nici de paradă, și nici în semn de replică la un ceva anume. Vă dăruim acest număr, iubiți cititori, pentru că îl meritați. Aveți nevoie de cea mai fidelă oglindă de reflexie și de reflecție spre a privi corect stările de lucruri din această regiune românească”. La această pertinentă și emoționată mărturisire de dragoste şi solidaritate cu românii din Arcul Intracarpatic, IPS Ioan Selejan, în încheierea Cuvântului de binecuvântare, a spus: „Aducem pe această cale mulțumirile și recunoștința noastră unui mare român – Prof. dr. Teodor Ardelean – care a scris cu slove românești pe tricolor și-l poartă pe mai multe meridiane ale planetei, arătând și altor neamuri că Dumnezeu a binecuvântat graiul nostru românesc în care s-au rugat strămoșii noștri”.
Vă mulțumim, distinse domnule dr. Teodor Ardelean. Prin aceste superbe fapte de solidaritate, v-ați înscris numele în șirul marilor bărbați ai Neamului Românesc, care au sprijinit, sprijină și vor sprijini dăinuirea românească în Arcul Intracarpatic. La mulți și binecuvântați ani!
.
Dr.Ioan LĂCĂTUȘU
.
Sursa: Mesagerul de Covasna