Joi, 10 aprilie 2025, de la ora 12:00, în organizarea Colegiului Economic „Viilor” București, s-a desfășurat online pe platforma ZOOM cea de a doua etapă a proiectului cultural și educațional „Popasuri prin țară, în Transilvania, acasă la Liviu Rebreanu – itinerar literar, cultural-istoric, geografic, turistic și gastronomic în zona Maramureșului”. Proiectul are caracter național și e destinat elevilor, iar Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, în calitate de partener oficial, a fost reprezentată de dr. Teodor Ardelean – director – și dr. Ioan Gogotă – bibliotecar-metodist.
Cuvântul de salut a fost rostit de bibliotecara Lucreția Nechifor (inițiator, coordonator și moderator al întâlnirii), care și-a exprimat recunoștința față de toate instituțiile și persoanele implicate în derularea proiectului, cu speranța că eforturile inițiate vor contribui la obținerea rezultatelor vizate pe linia îmbogățirii cunoștințelor de literatură și cultură generală ale elevilor despre Liviu Rebreanu și nu numai.
Exprimându-și recunoștința față de organizatori, dr. Ioan Gogotă a vorbit pe tema „Credință, cultură și civilizație în Maramureș”, pentru că Maramureșul, numit și „Grădina Maicii Domnului”, este un spațiu sacru, parte din ființa românească, marcat prin frumusețea și originalitatea bisericilor, troițelor și porților de lemn.
În această etapă au prezentat lucrări ce abordează teme specifice proiectului: Ștefan Lucian Mureșanu, doctor în filologie în cadrul Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, secția Filologie; Gabriela Szerasz, bibliotecar-documentarist în cadrul Bibliotecii Orășenești Vișeu de Sus, care a abordat împreună cu trei eleve din localitate folclorul maramureșean între cele două războaie mondiale și au interpretat o frumoasă priceasnă intitulată „Despre Tine, Doamne”; Creța Ana Maria, profesor de limba și literatura română în cadrul Școlii Profesionale Româno-Germane din Vișeu de Sus, cu aspecte tradiționale despre horă în opera lui Liviu Rebreanu; Lucreția Nechifor despre implicarea lui Liviu Rebreanu în cinematografie; și alți profesori din cadrul Colegiului Economic „Viilor” sau reprezentând instituții partenere în proiect cu teme deosebit de interesante din domeniile: turism și alimentație, lectura de plăcere sau promovarea turismului cultural. Sesiunea din această etapă s-a încheiat printr-o expoziție realizată de elevii colegiului sus-amintit.
A consemnat,
dr. Ioan GOGOTĂ
Sursă: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Facebook.