Activități
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” și Institutul Polonez din București, în cadrul cooperării culturale deschise de Consiliul Județean Maramureș cu Republica Polonă, a organizat, vineri 2 septembrie, o serie de activități sub genericul „Ziua poloneză”.
În cadrul evenimentului, în Sala de Conferinţe, a avut loc proiecția filmului de animație pentru copii „Lolek și Bolek” şi „Reksio” şi lecturarea unor fragmente din cărți cu mesaj terapeutic, scrise de Alicja Safarzyńska-Płatos, scriitoare și psihologă poloneză, pentru copiii refugiaților ucraineni din Maramureș, lectură susţinută în limba ucraineană de către o mamă ucraineancă, Liliia Taran, şi în limba română de către eleva Ariana Preda, una dintre cele mai bune cititoare a Serviciului Împrumut carte pentru copii şi tineret. Scopul acestui moment a fost de a-i ajuta pe copiii refugiați, dar și pe cei care-i primesc în casele lor, să se adapteze mai uşor contextului social actual. Tot în acest spaţiu, a fost realizată şi expoziţia de carte „Scriitori polonezi pentru copii în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.
În spaţiul expoziţional al Serviciului Împrumut carte pentru copii şi tineret, a avut loc un alt moment al acestui complex de activităţi şi anume, vernisajul expoziției intitulată „Faună, Floră și Pirați”, conţinând ilustrațiile unor artiști polonezi renumiți. Expoziţia a fost prezentată de către Natalia Mosor, director Institutul Polonez, şi va fi găzduită de bibliotecă pe o perioadă de trei saptămâni.
Katarzyna Zalaszewska, coordonator proiecte culturale la Institutul polonez, i-a invitat pe copiii prezenţi să participe la un Atelier de creație, desfăşurat în Sala de lectură, în cadrul căruia să coloreze simboluri și locuri specifice Poloniei. Cei care au avut cele mai frumoase lucrări au fost felicitaţi de către dl dir al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, dr. Teodor Ardelean, care le-a oferit în dar cele mai frumoase cărţi ale copilăriei.
La eveniment au paticipat: elevi de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” (director prof. Ioan Marian Pop), însoţiţi de cadrele didactice: Maria Berlinger, Odarca Deac, Rodica Gogea; preşcolari de la Grădiniţa „Gabi” (director prof. Gabriela Măgurean), însoţiţi de cadrele didactice: Mădălina Sustic, Iulia Herea, Simina Chisiu, precum și mame şi copii ucraineni, care participă la activitățile organizației nonguvernamentale ASSOC Baia Mare, însoţiţi de coordonator voluntar Roxana Salomia şi traducător de limba ucraineană Ludmila Barz-Focşa.
Activităţile în colaborare cu Institutul polonez vor continua şi pe viitor, acest complex de activităţi culturale fiind debutul unei colaborări fructuoase.
Sursa: Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare | Facebook