Activități
Luni, 3 aprilie
- Ora 10-18, Salonul Artelor:
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” în colaborare cu Centrul de Dezvoltare Durabilă „GreenTin” Baia Mare organizează în perioada 3 – 7 aprilie, workshopul ARCTE, în cadrul proiectului Erasmus+ cu titlul „Art and creativity”, găzduit de organizația GreenTin, care are ca scop deszvoltarea creativității tinerilor. Participă: adolescenți din Spania, Italia, Polonia, Macedonia de Nord și România. Coordonator: Mihaela Mihalea.
- ora 16.30, Sala Cenaclu:
Cerc de șah pentru clasele I-VIII. Coordonator: ing. Daniel Pop.
- ora 17.00, Filiala Traian:
Consultații la disciplina Biologie (pregătire pentru bacalaureat) – coordonator prof. Bartha Delia.
- ora 17.30, Sala CompuTeen:
Cerc de limba maghiară pentru copii și adulți, nivel începători. Coordonator: prof. Komlosi Ludovic.
Marți, 4 aprilie
- ora 10.00, Filiala Traian:
Va avea loc activitatea „Din grijă pentru natură” în colaborare cu elevii clasei pregătitoare B de la Școala „Dimitrie Cantemir”, însoțiți de prof. Julieta Strâmb. În cadrul activității elevii vor viziona un power point despre cum trebuie să protejăm natura, iar expoziția de carte pregătită de către bibliotecarele filialei le vor consolida cunoștințele.
- orele 13.00 – 14.00, Sala CompuTeen:
Curs de limba română pentru cetățeni ucraineni. Coordonator: Petra Șandor.
- ora 16.00, Sala Cenaclu:
Cercul de logică – Consultații logică și argumentare clasa a XII-a. Coordonator: prof. Paula Mile.
- Ora 17.00, Sala de conferințe:
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare organizează lansarea a două volume, apărute în acest an, la editura Eurotip, semnate de doi profesori, tată și fiu. Prima carte intitulată „Dinamica evoluției SARS-Cov2 în România” este scrisă de profesorul de biologie Filip Claudiu-Denis, iar a doua lucrare cu titlul „Îmbunătățirea vitezei de reacție în luptele de box”, aparține profesorului antrenor de box, Filip Claudiu-Gheorghe. Prezentarea lucrărilor va fi făcută de către cei doi autori.
- ora 18.00, Sala CompuTeen:
Cerc de limba germană pentru copii și adulți, nivel începători. Coordonator: prof. Komlosi Ludovic.
Miercuri, 5 aprilie
- ora 13.00, Sala de conferințe:
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș organizează, în prezența autorului, lansarea volumului de poezii „Capriciile tăcerii”, semnat de poetul bihorean Gheorghe Vidican.
Vor lua cuvântul: poetul Gheorghe Pârja, poetul Nicolae Scheianu, prof. dr. Daniela Sitar-Tăut, Dana Gagniuc-Buzura, manager „Nord literar”.
- ora 15.00, Sala CompuTeen:
Consultații la disciplina Biologie (pregătire pentru bacalaureat) – coordonator prof. Luminița Tinc.
- ora 16:00, Filiala Traian:
Atelierul de artă plastică „Creativ Studio”. Acesta se adresează copiilor cu vârste între 5-12 ani, sub îndrumarea Ioanei Haragâș – artist vizual.
- ora 16.00, Ludotecă:
Asociaţia ASSOC în colaborare cu Serviciul Împrumut carte pentru copii şi tineret desfăşoară săptămânal activităţi educative: prezentări de carte, ore de lectură, ore de desen dedicate copiilor refugiaţi ucraineni. Coordonatorul acestor activităţi este Corina Şpan, şef serviciu.
- ora 17:00, Sala CompuTeen:
Cerc de artă plastică pentru copii cu vârste între 10-14 ani. Coordonator: masterand Alexia Lenghel.
Joi, 6 aprilie
- ora 10.00, Filiala Traian:
Va avea loc activitatea „Sănătatea planetei” în colaborare cu elevii clasei pregătitoare A de la Școala „Dimitrie Cantemir”, însoțiți de prof. Alexandra Cerchez. În cadrul activității elevii vor viziona un power point despre cum trebuie să protejăm natura, iar expoziția de carte cu titlul „Să ocrotim mediul înconjurător”, pregătită de bibliotecarele filialei le va da posibilitatea elevilor să descopere lucruri noi.
- orele 13.00 – 14.00, Sala CompuTeen:
Curs de limba română pentru cetățeni ucraineni. Coordonator: Petra Șandor.
- ora 14.00, Sala de conferințe:
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova și Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova organizează lansarea romanelor: „Tragedie pozitivă”, „Deportări din Valea Răutului”, „E pustie Slatina fără tine”, „Drumuri printre ziduri”, semnate de Leonid Popescu.
Tot cu această ocazie, va avea loc vernisajul expoziției de pictură din Basarabia Moldavă intitulată „Cuvânt românesc în culoare”, a artistului plastic basarabean Leonid Popescu. Expoziția va putea fi vizitată în holul mare al bibliotecii în perioada 6-21 aprilie.
Prezintă: dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, prof. univ. dr. Silvia Bacalâm-Cheianu (Chișinău);
Invitați: Robert Ștrebeli, directorul Muzeului de Artă Baia Mare; poetul Gheorghe Pârja, prof. univ. dr. Vitalie Răileanu (Chișinău), acad. Grigore Tinică (Iași), conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, poetul Iurie Moiș și prof. istoric Ion Huzău (Transcarpatia, Ucraina).
- ora 16.00, Sala CompuTeen:
Cerc de limba engleză pentru clasele I-IV. Coordonator: masterand Evelin Batizi.
- ora 16.30, Sala Cenaclu:
Cerc de șah pentru clasele I-VIII. Coordonator: ing. Daniel Pop.
- ora 17.30, Sala CompuTeen:
Cerc de limba germană pentru copii și adulți, nivel începători. Coordonator: prof. Komlosi Ludovic.
Vineri, 7 aprilie
- ora 15.00, Sala CompuTeen:
Consultații la Limba română (pregătire pentru Evaluarea Națională) – coordonator prof. Terezia Vancea.
- ora 17:00, Sala de cenaclu:
Club de filatelie. Coordonator: Alexandru Leonard Pop.
- ora 17:00, Sala CompuTeen:
Atelier de pictură – întâlnire cu persoane cu diagnostic oncologic. Coordonator: Alina Daczer.
Sâmbătă, 8 aprilie
- ora 9.00, Sala CompuTeen:
Consultații de Matematică pentru clasa a VIII-a – coordonator prof. Maria Kalisch.
- ora 11:00, Sala de cenaclu:
Cenaclul Scriitorilor – ședință (președinte: Florica Bud).
Agenda săptămânii 3 – 8 aprilie 2023
Săptămâna Școala Altfel la Serviciul Împrumut carte pentru copii și tineret
În fiecare zi vor avea loc activităţi cu prezentarea serviciilor de bibliotecă dedicate copiilor, prezentarea expoziţiilor de artă plastică, prezentări de carte, prezentări PowerPoint.
Luni, 3 aprilie
Sărbătorim Ziua Internațională a cărții pentru copii cu prezentare de noutăți editoriale pentru toate categoriile de vârstă
Clasele a V-a şi a VI-a de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnăţiu” şi clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială „Petre Dulfu” vor participa la un complex de activităţi dedicat Zilei Internaţionale a Cărții pentru copii (2 aprilie): prezentări power point, prezentare de carte (Noutăți editoriale pentru vârsta preșcolară și școlară).
Elevii din clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a de la Liceul Teologic Penticostal vor realiza un concurs de recitări cu poezii din lirica românească: George Coşbuc, Vasile Alecsandri, Tudor Arghezi.
Miercuri, 5 aprilie
Clasele a III-a şi a IV-a de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” – Incursiune în lumea bibliotecii şi a cărţilor. Elevii vor realiza o oră de lectură pentru a se familiariza cu Sala de lectură, cu cartea, cu statutul de utilizator al bibliotecii.
Clasa a III-a de la Liceul Teologic Penticostal – Cunoaştere, dialog, recreere la bibliotecă. Cei mici ne vor trece pragul sperând să afle lucruri noi, necesare educației lor nonformale.
Joi, 6 aprilie
Elevii clasei a IV-a de la Şcoala Gimnazială Groşi vor realiza activitatea „O minte sănătoasă în corp sănătos” cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii (8 aprilie).
Agenda evenimentelor la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, săptămâna 27 martie – 1 aprilie 2023.
Contact: Stefan Selek, bibliotecar – Email: pr.bibliotecamm@gmail.com