Activități
Joi, 2 decembrie 2021, aflați încă sub magia Zilei Naționale a României, masteranzii anului I de la specializarea „Prelucrarea avansată a structurilor din lemn și metal”, din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, au participat la un „Atelier de lucru cu privire la modul de prelucrare a lemnului masiv”. Deviza a fost: între tradiție și modernitate.
Civilizația lemnului creată aici, în Maramureș, a dovedit cum tehnologia fiecărei epoci întâlnește natura și poate transforma un trunchi de lemn într-un obiect de patrimoniu. Masteranzii au admirat o selecție de cărți de specialitate rare, au schițat și s-au străduit să descrie inginerește, din punct de vedere structural, reologic și funcțional-estetic obiecte de lemn de patrimoniu.
Gazda primitoare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, prin Compartimentul Colecții speciale, a fost reprezentată de domnul director dr. Teodor Ardelean, Alina Lemnean șef-serviciu și bibliotecar Simona Dumuța. Doamna Angela Sitar, bibliotecar la Serviciul Împrumut carte pentru adulți, a prezentat o secvență din lucrarea dânsei de disertație, intitulată: „De la casa țărănească de lemn la bisericuța de lemn maramureșeană”.
Din partea Asociației Generale a Inginerilor din România – sucursala Maramureș (AGIR) a participat domnul conf. univ. dr. ing. Dinu Darabă – președintele sucursalei și decan al Facultății de Inginerie, CUN Baia Mare. Domnia Sa a invitat studenții masteranzi să se apropie cu mare încredere de acest subiect, tehnologiile actuale permițând valorificarea unor detalii constructive ale iscusitelor structuri de lemn maramureșene care nu pot fi văzute de departe, ascunse fiind într-un ansamblu de elemente și ornamente.
Din partea Asociației Forestierilor din România–filiala Maramureș (ASFOR) a participat domnul inginer Emil Mureșan. Dânsul a demonstrat că experiența de o viață a unui specialist nu poate fi comparată cu tehnologia digitală modernă. Dar, împreună, pot forma o echipă de succes.
Din partea Compartimentului Colecții speciale a fost prezentă doamna bibliotecar Simona Dumuța, care a pregătit și prezentat, cu multă grijă, colecția de carte de specialitate din valorosul fond de carte al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”. Totodată, s-a îngrijit ca atmosfera de sărbătoare și ținuta compartimentului să fie una pe măsura evenimentului.
La final, s-au adus mulțumiri titularului cursului „Tehnologii moderne pentru prelucrarea lemnului” și inițiatoarei acestui eveniment – conf. univ. dr. ing. habil. Mirela Coman. Pentru a răspunde cum se cuvine acestui demers profesional, Atelier de lucru, dânsa a elaborat o lucrare intitulată „Odă lemnului”. De asemenea a elogiat modul în care lemnul combină materia Pământului cu energia Soarelui, bătaia vântului cu poezia gândului, iar picăturile de ploaie le ascunde în armonii sonore.
Invitația a fost lansată tuturor celor interesați de acest subiect, intrarea făcându-se în baza atestării vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, realizată prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.