Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare.
Recent, o delegaţie a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare a onorat invitaţia domnului Volker Wollmann (fost director al Muzeului Transilvănean din Gundelsheim – Landul Baden-Wűettemberg din Germania), pentru a prelua o donaţie de cca. 400 cărţi de o valoare ştiinţifico-documentară deosebită pregătită, în prealabil, din perioada anterioară declanșării pandemiei.
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare şi Institutul Transilvănean din Gundelsheim (Germania) practică de mai mulţi ani un schimb de publicaţii benefic pentru utilizatori.
…
Instituţia înfiinţată de saşii transilvăneni incumbă urme ale conviețuirii diferitelor etnii și a unor aspecte delicate ale istoriei sașilor din perioada dualismului și ulterior acestei perioade, când au fost nevoiți să presteze munci forțate în lagărele de muncă din URSS sau din România (Târgu-Jiu), a făcut prin intermediul domnului dr. Volker Wollmann, în cursul anului 2018, o donaţie consistentă constând în monografiile diferitelor localităţi (oraşe şi comune) apărute în Germania şi periodice, cum ar fi „Zeitschrift für Siebenbürgische Landeskunde”, studii apărute în seria „Siebenbürgisches Archiv” precum şi alte volume care tratează diferite probleme istorice din spaţiul intracarpatin.
La ultimele vizite ale domnului Volker Wollmann la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, cu prilejul lansării volumelor apărute în ciclul editorial „Patrimoniu preindustial şi industrial în România” – cărți publicate în domeniul arheologiei industriale, „o sintagmă cu un impact izbitor în lumea cercetărilor istorice de orice tip” şi în cadrul discuţiilor purtate cu acest prilej cu conducerea bibliotecii s-a concretizat ideea dezvoltării în cadrul bibliotecii a spaţiului „Colț german cu publicaţii în limba germană”, pentru cititorii dornici să cunoască mai bine această limbă de circulaţie internaţională, indiferent de vârstă, inițiativă demarată în urmă cu patru ani printr-o înțelegere scrisă dintre conducerea Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare și Asociația „Turnul Ștefan” reprezentată prin Ũberhart Walter, Alin Stoica și Cosmin Sabo.
Ca să atragă un număr cât mai mare de cititori, în special persoane mai în vârstă, această secţie va fi concepută în aşa fel încât cărțile să fie împrumutate pentru acasă, pe timp mai îndelungat.
Specific acestei ultime donații de carte în limba germană sunt romanele, bestseller dar şi biografiile diferitelor personalităţi care au jucat un rol important pe arena politică şi culturală a Germaniei în ultimele decenii, cum ar fi cele a cancelarilor şi preşedinţilor Germaniei.
Donaţia primită cuprinde şi alte publicaţii pe care Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare nu le deține din varii motive. Astfel, se regăsesc o serie de cataloage ale unor expoziţii itinerante care au circulat în toată lumea, albume de artă, tratate de mineralogie, monografii şi periodice cu caracter arheologic precum şi anuare în limba română, care au apărut în perioada interbelică etc.
Dr. Volker Arthur Wollmann, s-a născut la data de 17 aprilie 1942 la Sibiu și a fost până în anul 1988 cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj-Napoca, instituţie aparţinând Academiei Române, apoi a părăsit România pentru a se stabili în Germania (pe motivul reîntregirii familiei).
Semnificativ este faptul că dr. Volker Arthur Wollmann, a urmărit ca în pregătirea acestei donaţii să nu lipsească, nici câteva ediţii mai recente a clasicilor literaturii germane, care fac parte din literatura obligatorie a elevilor de liceu.
Reîntâlnirea cu dr. Volker Arthur Wollmann a prilejuit un autentic schimb de experiență, împărtășirea unor împliniri creatoare de durată și încercări de soluții pentru că personalități de genul acestora trebuie să-i valorificăm pentru noi, pentru că oamenii cu inițiativă care se implică și săvârșesc acte de cultură devin adevărate tezaure inestimabile, bunuri de patrimoniu național și universal.
Se cunoaște că dr. Volker Arthur Wollmann contribuie la promovarea unei largi deschideri culturale multietnice continuând tradiții glorioase și benefice pe linia colaborării germano-române, cu atât mai mult cu cât în calitate de director al Muzeului „Transilvănean” din Gundelsheim – dedicat comunității săsești din Transilvania, a militat pentru dotarea cu colecții din istoria acestei comunități care a contribuit la emancipare spirituală și materială a etnicilor germani pe teritoriul Europei și implicit a României.
În concluzie, deplasarea efectuată a urmărit în principal o amplă deschidere spre lumea cărții, promovând misiunea esenţială a unei biblioteci, iar cărțile primite vor constitui fondul unei expoziții privind identitatea etno-culturală a comunității germane „conferindu-i o nouă dimensiune și deschidere spre circuitul european al cărții germane”.
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA