Lansarea volumului antologic „Despre cărți și destine”, semnat de dr. Marta Cordea, bibliotecar și cercetător și unul dintre puținii specialiști în carte veche de la noi din țară, a deschis agenda evenimentelor culturale din 2025 de la Biblioteca Județeană Satu Mare.
Lansarea cărții a avut loc, miercuri, 15 ianuarie 2025, de Ziua Culturii Naționale, într-a atmosferă caldă și primitoare, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, reunind numeroși oameni de cultură, colegi, prieteni, oameni de suflet ai autoarei.
Volumul, semnat de Marta Cordea, doctor în istorie și expert recunoscut în domeniul cărții vechi românești și străine, aduce în prim-plan o colecție de studii și articole publicate de-a lungul ultimilor șapte ani. După volumul „Priviri retrospective”, publicat în 2017, Marta Cordea a ajuns la un alt moment de referință și, așa cum precizează în Cuvântul de întâmpinare, sosise momentul unei noi cărți care reunește „vieți și destine ale unor personalități, precum și soarta și descrierea unor cărți”.
Volumul a apărut sub egida Editurii Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, în cadrul Programului Cultural „Interferențe culturale” și, după cum au subliniat vorbitorii, poate să constituie cu succes o sursă de informație prețioasă pentru orice pasionat de istorie, istorie locală, pentru elevi și studenți și nu numai. Informația cuprinsă în paginile cărții a fost atent documentată, fiind sesizată acribia autoarei pentru detalii care potențează valoarea fiecărui text.
Moderatorul evenimentului, Dariana Săsărman-Țou, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare, a urat un călduros bun venit tuturor celor prezenți, creionând în cuvinte de apreciere și recunoștință contribuția pe care Marta Cordea o are în slujba culturii sătmărene, cu specială referire în cadrul bibliotecii sătmărene, unde desfășoară o prodigioasă activitate de aproape 4 decenii. Palmaresul activității Martei Cordea se concretizează în numeroase cursuri și stagii de pregătire, publicând zeci de studii, cercetări, organizări de colecții de carte, carte veche, implicit publicarea mai multor cărți.
În cadrul evenimentului editorial a luat cuvântul: Zamfir Danciu, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, dr. Daniela Elena Bălu – director al Muzeului Județean Satu Mare, directorul Bibliotecii Petre Dulfu din Baia Mare – Teodor Ardelean, Paula Horotan și mulți alții. Cu toții și-au exprimat aprecierea pentru activitatea Martei Cordea și pentru contribuția sa de a pune în lumină frumusețea și valoarea unor cărți rare, de a relata file de istorie care au menirea de a îmbogăți tezaurul cultural al Sătmarului. Tot cu acest prilej ar fi trebuit să vorbească și dr. Viorel Cîmpean, bunul ei coleg, cei doi specialiști fiind adevărați temerari ai scrisului și cercetării în cadrul Secției Colecții Speciale de la Biblioteca Județeană Satu Mare, însă, datorită unei probleme neprevăzute, nu a putut să-i fie alături. În schimb, a venit să o susțină și să-i fie aproape cu toată inima familia acestuia.
Nu poate fi trecută cu vederea intervenția mai multor invitați din sală care au împărtășit frânturi din prietenia cu Marta Cordea, un Om frumos, iubit și respectat pentru caracterul profund uman și atitudinea sinceră și deschisă de a relaționa cu oamenii.
În final autoarea și-a exprimat recunoștința și a mulțumit tuturor celor prezenți pentru darul minunat pe care i l-au făcut, acela de a fi alături de ea în acest moment de însemnătate din viața ei. Desigur, nu a lipsit sesiunea de autografe, calde îmbrățisări și felicitări, impresii și amintiri, așa cum numai o astfel de întâlnire putea să ofere celor care i-au fost aproape autoarei.
Foto: Vasile Conioși Mesteșanu
Sursă text: LibertaMedia