Activități
Luni, 11 iulie, la Fondul Documentar al Academiei Române, pornind de la cartea „Dialoguri în Centrul Europei” (vol. I și II), de Gheorghe Pârja, apărută la Editura Fundației Culturale Române, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a organizat activitatea „DIALOGURI DESPRE AUGUSTIN BUZURA” (22 septembrie 1938 – 10 iulie 2017), cu ocazia comemorării scriitorului, la cinci ani de la trecerea sa în eternitate. Volumele amintite reprezintă o culegere de interviuri ale jurnalistului Gheorghe Pârja cu participanți la cursurile de limbă, cultură și civilizație românească organizate începând cu anul 1995, de Fundația Culturală Română, al cărei președinte a fost academicianul Augustin Buzura.
Moderatorul evenimentului, dr. Teodor Ardelean a mărturisit că prin publicarea unor articole în aceste volume, autorul a dat „un aer proaspăt” unor gânduri, oameni și întâmplări frumoase și a adus în discuție editorialul semnat de Gheorghe Pârja în „Graiul Maramureșului” care poartă titlul „Augustin Buzura și ieșirea Maramureșului în lume”.
Redăm mai jos câteva dintre gândurile lui Gheorghe Pârja, exprimate și în editorialul mai sus amintit:
„Această manifestare este rezultatul unei discuții despre Augustin Buzura. În 10 iulie s-au împlinit cinci ani de când acesta a trecut în eternitate. În 1995, la Casa Universitarilor din Cluj-Napoca, Augustin Buzura a lansat ideea realizării unor cursuri de cultură și civilizație românească în Maramureș. De la prima ediție, coordonarea și urmărirea minuțioasă a Cursurilor a aparținut Nadiei Moșanu, ca director de program. Eu am fost martor și om de ajutor pe tot timpul desfășurării ineditei manifestări. Gândul lui Augustin Buzura s-a împlinit. A fost în Maramureș, în fiecare an, timp de trei săptămâni, o paletă largă de participanți. Numărul lor a depășit 300 de cursanți, din multe țări ale lumii. Au participat la lecții de istorie, de limba română, ateliere de meșteșuguri. Impresiile multora dintre participanți le-am consemnat, în fiecare an, în interviuri care au fost adunate și publicate de Fundația Culturală Română, în două volume, cu prefață de Augustin Buzura. Le-am intitulat Dialoguri în centrul Europei, deoarece în Maramureșul Subcarpatic se află borna pusă de geologii austrieci, care au stabilit egala distanță între Atlantic și Urali”, a mărturisit jurnalistul Gheorghe Pârja.
Au mai luat cuvântul: Dana Gagniuc Buzura, nepoata romancierului, Săluc Horvat, directorul Revistei de cultură „Nord Literar”, soții Doina și Mircea Bochiș, jurnalista Viorica Pârja, bibiotecara Maria Gârbe.