Astăzi, 28 februarie 2025, se împlinesc 112 ani de la nașterea marelui sculptor român, Gheza Vida, renumit pentru creațiile sale în care se remarcă îmbinarea realismului cu elemente mitologice și tradiționale din cultura maramureșeană. Opera sa reflectă o profundă înțelegere și apreciere a vieții rurale și a tradițiilor locale. A fost membru al Academiei Române, autor al Monumentului Martirilor de la Moisei, al Sfatului Bătrânilor din Baia Mare și al Monumentului Ostașului Român de la Carei. Biblioteca județeană a folosit acest prilej pentru a organiza împreună cu Academia Română, Consiliul Județean Maramureș, Municipiul Baia Mare, Asociația Ars Transsilvaniae România și Muzeul Memorial „Gheza Vida” un moment evocativ „Gheza Vida: un maramureșean pentru eternitate”.
Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” a oferit o atmosferă îmbietoare pentru participanții la momentul evocativ, care a cuprins aserțiuni ale academicianului Marius Porumb – ginerele sculptorului – profesori, muzeografi, artiști plastici și reprezentanți ai administrației locale și județene. Momentul evocativ a început cu o binecuvântare din partea P.S. Iustin al Maramureșului și Sătmarului.
Au luat cuvântul: dr. Teodor Ardelean (moderator); P.S. Iustin, Episcop al Maramureșului și Sătmarului; Ioan Doru Dăncuș, primarul Municipiului Baia Mare; Vlad Emanuel Duruș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș; Acad. Marius Porumb, membru al Academiei Române, Filiala Cluj; Vera Vancea, muzeograf Muzeul Memorial „Gheza Vida” Baia Mare; Tiberiu Alexa, fost manager al Centrului Artistic Baia Mare; Daniela Ciută, președinte ASTRA Carei.
În holul mare al bibliotecii a avut loc vernisajul expoziției „PORTRETE VIDA” conținând câteva dintre lucrările artistului maramureșean, precum și portrete ale lui Vida făcute de către autori contemporani. Participanții la eveniment s-au bucurat, la final, de un intermezzo muzical cu cvartetul Maramusic, coordonator: prof. Carmen Augustin.
Evenimentul a fost nu doar un prilej de a evoca și celebra opera artistului maramureșean, ci și o expresie sinceră de recunoștință pentru contribuția sa remarcabilă la patrimoniul cultural. Prin cuvintele apreciative ale vorbitorilor, s-a conturat imaginea unui creator profund ancorat în tradițiile locului, dar care îmbină, totodată, tonuri realiste, fapt ce îi imprimă operei un caracter universal. Omagiul adus astăzi nu este doar o recunoaștere a talentului său, ci și un îndemn de a păstra și valorifica moștenirea artistică pe care ne-a lăsat-o. Astfel, creația sa rămâne vie, inspirând generații și reafirmând identitatea culturală a Maramureșului. Prin operele sale, Gheza Vida continuă să pulseze în amintire, ca un fir invizibil ce leagă sufletul românesc de o trăire autentică. Fie că este vorba despre valoroasele sale ansambluri sculpturale sau despre lucrările de for public, creația sa rămâne un simbol al măiestriei artistice, dar și al respectului față de tradiție. Astfel, Biblioteca Județeană din Baia Mare continuă să-l onoreze ca pe unul dintre cei mai valoroși ambasadori artistici ai comunității locale și județene.
Vom cita câteva fragmente din discursurile prezentate în cadrul evenimentului:
Dr. Teodor Ardelean (moderator): Astăzi, în momentul evocator omagial săvârșit într-o frumoasă înțelegere instituțională vom aduce în memoria noastră pe omul de mare respirație spirituală, sufletească, culturală, Gheza Vida, o figură remarcabilă în domeniul artei.
P.S. Iustin al Maramureșului și Sătmarului: Apreciez familia nobilă Marius și Zoe Vida-Porumb, care ne prilejuiesc aceste clipe din timp în veșnicie, îi mulțumim pentru tot ceea ce a făcut și face spre cinstirea memoriei lui Gheza Vida, care a dat direcție Maramureșului în ceea ce privește arta sculpturală. Gheza Vida a cântat prin daruri tradițiile maramureșene, a scris poezii, în lemn și piatră, lăsându-ne aceste monumente importante de cuprindere și valoare națională și internațională.
Doru Dăncuș, primarul municipiului Baia Mare: Baia Mare se mândrește cu acest fiul al său, Gheza Vida, care prin talentul său deosebit, a reușit să insufle materialelor dure o expresivitate aparte, dând viață unor opere ce vorbesc peste timp despre identitatea și spiritul acestui loc. Administrația locală are datoria de a proteja și promova moștenirea culturală a marelui sculptor și ne reafirmăm susținerea pentru demersul familiei Marius și Zoe Vida-Porumb în conservarea și valorizarea operelor marelui artist.
Vlad Emanuel Duruș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș a dat citire mesajului lui Gabriel Zetea, Președintele Consiliului Județean Maramureș: Aducem omagiu unuia dintre cei mai mari artiști pe care Maramureșul i-a dat lumii: Gheza Vid. La 112 de la naștere, opera și moștenirea sa artistică rămân vii, inspirând generații de artiști și iubitori ai frumosului. Gheza Vida nu a fost doar un sculptor de excepție ci și un simbol al identității noastre culturale. Pin operele sale monumentale el a reușit să surprindă esența spiritului maramureșean, redând cu migală frumusețea tradițiilor noastre și forța caracterului românesc. Lucrările sale care înnobilează spațiul public sunt dovezi ale unei arte care depășesc timpul și granițele.
Acad. Marius Porumb, membru al Academiei Române, Filiala Cluj: În aceste zile, la Baia Mare, oraș al artelor de renume național și european, se aniversează 112 ani de la nașterea sculptorului român Gheza Vida, reprezentant de seamă al artei românești postbelice, făuritor al unor monumente de for public, Monumentul Ostașului Român de la Carei, Monumentul țăranilor martiri de la Moisei și Sfatul bătrânilor, realizări artistice excepționale, opere majore ale sculpturii monumentale contemporane. Este un omagiu adus marelui sculptor român care a avut o contribuție importantă la cunoașterea artei românești, în plan național și internațional. Vida a făcut cunoscută în lume arta românească, participând la importante expoziții internaționale, cu lucrări având tematică românească.
Vera Vancea, muzeograf Muzeul Gheza Vida: În inima orașului medieval, în centrul istoric, operele sculptorului băimărean cheamă și îndeamnă la așezare și contemplare. Odată ce ai pășit în muzeu, pătrunzi într-o altă lume, în care operele marelui artist te îmbie să te simți acasă la Gheza Vida. Muzeul memorial Vida Gheza a luat naștere din inițiativa acad. Marius Porumb și a soției sale Zoe Vida, fiica sculptorului, în anul 2013, cu ocazia centenarului Gheza Vida. Muzeul găzduiește o expoziție permanentă cu operele marelui artist donate de familie, lucrări din toate etapele artistice ale marelui sculptor maramureșean. (…)
Tiberiu Alexa, fost manager Centrul Artistic Baia Mare: Muzeul Gheza Vida ar putea fi cel dintâi și singurul muzeu memorial, în spațiul cultural al Centrului artistic Bia Mare dedicat unui creator aparținând centrului artistic băimărean. Acesta este motivul pentru care eu ader la cauza instituționalizării colecției muzeale Gheza Vida. (…)
Daniela Ciută, președinte ASTRA Carei: Voi face referire la opera de for public, Monumentul Ostașului român din Carei, o operă de referință. Acest monument este și un zid al plângerii și un stâlp al speranței, este locul unde ne adunăm atât la ceas de restriște, cât și la ceas de bucurie. Este kilometrul 0 pentru orașul Carei. (…)