Am avut bucuria de a fi unul dintre cei 200.000 de participați la Sfânta Liturghie festivă oficiată de Papa Ioan Paul al II-lea (*18.05.1920, Wadowice, Polonia – † 2.04.2005, Vatican) în Parcul Izvor din București acum 25 de ani, în data de 9 mai 1999. Fericire și binecuvântare a fost starea de spirit pe care am trăit-o acolo, la locul „faptei”, total diferită de ceea ce au simțit cei care au urmărit transmisiunile televizate sau cele de la radio. De fapt, această stare de spirit nu se poate descrie în cuvinte…
Strigătele de „Vivat Papa“ venite din inima celor prezenți, scânteierea miilor de steaguri și eșarfe, așteptarea Papei care circula cu Papamobilul, toate acestea au dus la această stare de spirit neobișnuită. Iar atunci când Papa a început slujba festivă, adresându-se mulțimii în limba română, entuziasmul a fost fără de margini. Predica și rugăciunile ulterioare au fost ascultate cu respect și pietate de către toți cei prezenți.
Cel mai impresionant moment a fost cel de la sfârșitul Sfintei Liturghii festive, când Papa și Patriarhul român ortodox Teoctist au vorbit despre importanța acestui moment, oferindu-și unul altuia salutul de pace. Totul a vuit de entuziasm, strigătele de „Unitate“ au dovedit toate acestea. Profund mișcător și unic! A fost primul Suveran Pontif în istoria bimilenară a creștinismului, care a vizitat o țară preponderent ortodoxă!
La sfârșitul Sfintei Liturghii festive din 9 mai 1999, Papa a adresat câteva cuvinte în limba catolicilor din Transilvania, Banat și Moldova. Papa ne-a încurajat pe noi, catolicii germani din România, să îngrijim și mai departe credința și cultura noastră, pentru a o păstra, astfel fiind asigurată și pe viitor identitatea noastră. Sanctitatea Sa a rostit vorbe pline de duh și în limbile maghiară și poloneză. Cu aceste vorbe pe care le-am auzit și trăit la această slujbă festivă, ne-am întors la casele noastre, plini de entuziasmul și bucuria de a fi participat la acest eveniment.
Un om, care mișcat istoria mondială a acestui sfârșit de secol, a venit în România, a fost oaspetele nostru timp de trei zile, a cucerit populația locală, întorcându-se la Roma, cu milioane de noi prieteni și admiratori. Doar unul putea face aceasta: Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea!
Anul acesta, la începutul lunii mai, s-au împlinit 25 de ani de la această vizită istorică a celui de al 264-lea Suveran Pontif, Episcopul Romei. Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița se alătură întregii țări la sărbătorirea celor 25 de ani, prin realizarea unei ștampile filatelice ocazionale cu plic aferent, ștampila fiind aprobată de CN Poșta Română prin Federația Filatelică Română. Întreaga corespondență care a plecat de la Oficiul Poștal Reșița 1, în data de 9 mai 2024 a fost obliterată cu această ștampilă ocazională.
De asemenea, între 8 și 10 mai 2024, s-a organizat la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița o expoziție filatelică dedicată Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, cu exponate din colecția personală.
Erwin Josef Țigla
Sursa: Leonard Alexandru, coordonator al cercului filatelic al BJPD | Jurnalul filatelic – http://jurnalulfilatelic.blogspot.com
…
Activități la Bibliotecă
Cerc de Filatelie la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare vă invită să participați la activitățile cercului de filatelie, în fiecare vineri, între orele 17:30 – 19:00, în Sala de cenaclu, sub îndrumarea inginerului Leonard Alexandru Pop. Cercul este gratuit.
Vă așteptăm, cu mic cu mare, să vă înscrieți pentru participare la Secția Copii a Bibliotecii. Cei mici vor avea posibilitatea să descopere fascinanta lume a timbrelor, iar cei mari vor putea să (re)descopere fascinația copilăriei. În funcție de specificul participanților se vor realiza sesiuni de schimburi și studii filatelice.
Celor mari cu oarecare experiență în domeniu le oferim posibilitatea de a fi îndrumători voluntari și mentori pentru cei aflați la început de drum. Promovăm așadar o colaborare interculturală între generații.
Activitate la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Leonard Alexandru, coordonator al cercului filatelic al BJPD | Jurnalul filatelic – http://jurnalulfilatelic.blogspot.com