Una dintre preocupările exprimate de membrii novici ai cercului filatelic din Baia Mare se referă la calitatea timbrelor din colecția pe care au început să o formeze. În ceea ce privește achizițiile făcute online sau din plicuri filatelice (procurate din diverse surse), opțiunile sunt limitate (fiecare dintre ei urmând să înlocuiască piesele defecte cu altele de calitate adecvată pentru o colecție). Cu toate acestea, oferim câteva sfaturi privind achizițiile făcute în cadrul întâlnirilor de schimb direct.
Astfel, un colecționar aflat la început de drum are în prezent posibilitatea, în funcție de resursele de care dispune, să își procure cel mai potrivit album sau clasor în care să-și păstreze timbrele. Cu toate acestea, nu orice timbru este demn să fie așezat într-un astfel de album. El trebuie să îndeplinească anumite condiții de integritate și precizie.
Pentru toți cei care ne citesc, precum și pentru colecționarii începători, menționăm care sunt aceste condiții de integritate:
a) Timbrul trebuie să fie în stare perfectă. Nu se permite nicio ruptură a hârtiei.
b) Nu se admite nicio subțiere a hârtiei. Pentru a observa acest lucru, timbrul, mânuit obligatoriu cu penseta, trebuie plasat în fața unei surse de lumină și examinat cu atenție. Dacă se observă o subțiere pe suprafața timbrului, acesta își pierde valoarea.
c) Nu se permite absența niciunui dinte. Orice persoană care achiziționează un timbru trebuie să examineze cu atenție dantelura. Dacă lipsește un dinte, înseamnă că timbrul are o valoare aproape neglijabilă.
Prin urmare, nu se vor păstra în clasoare timbre care nu îndeplinesc aceste trei condiții de calitate și integritate. În caz contrar, am strânge bucăți de hârtie lipsite de valoare, în loc de timbre prețioase.
Iată care sunt și condițiile de precizie pe care trebuie să le avem în vedere:
a) Nu se acceptă timbrele excesiv de ștampilate și îmbibate de cerneală.
b) Nu se admit timbre anulate cu creionul sau cerneală în mod vizibil, în loc de ștampilă (unele administrații poștale încă mai folosesc și astăzi acest sistem barbar de obliterare corespondenței).
c) Nu se admit timbre murdare, în special cele care au resturi de hârtie sau lipici pe partea din spate.
În album, vor fi păstrate doar timbre perfect curate!
Cu toate acestea, dacă ne dorim extrem de mult achiziționarea unei piese care prezintă anumite imperfecțiuni (motivele pot fi multiple: fie este un timbru foarte vechi, fie este timbrul „cap de serie” care ne lipsește, sau poate timbrul respectiv prezintă o anumită eroare sau varietate filatelică), vom încerca să negociem cât mai mult prețul de achiziție.
Mai târziu, atunci când vom intra în posesia unei piese similare calitativ superioare, vom avea grijă să înlocuim piesa defectă fie prin distrugere (etic ar fi să retragem fiecare dintre noi din circuitul filatelic piesele neconforme), fie oferindu-le cadou unui copil care dorește să descopere această lume minunată a filateliei.
Iată, în final, câteva norme de scădere procentuală a valorii unei mărci deosebite, în funcție de defectele pe care le prezintă:
– lipsa marginii albe la o marcă nedantelată……….35%
– lipsa a două margini albe la aceeași marcă…………..45%
– lipsa unui dinte din mijloc la mărcile dantelate………8%
– lipsa a doi dinți…………………………………………………15%
– lipsa unui dinte din colț……………………………………..35%
– ștampilă murdară, îmbâcsită………………………….40-65%
– urme de șarnieră la mărci neobliterate…………….15-25%
– lipsa gumei la mărci neobliterate……………………30-50%
Procentele de mai sus sunt orientative, de bun simț, ele fiind în directă dependență de vechimea și raritatea mărcilor în discuție. În cele din urmă prețul de achiziție este dat de putea de negociere între partenerii de schimb.
Sursa: Leonard Alexandru, coordonator al cercului filatelic al BJPD | Jurnalul filatelic – http://jurnalulfilatelic.blogspot.com
…
Activități la Bibliotecă
Cerc de Filatelie la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare vă invită să participați la activitățile cercului de filatelie, în fiecare vineri, între orele 17:30 – 19:00, în Sala de cenaclu, sub îndrumarea inginerului Leonard Alexandru Pop. Cercul este gratuit.
Vă așteptăm, cu mic cu mare, să vă înscrieți pentru participare la Secția Copii a Bibliotecii. Cei mici vor avea posibilitatea să descopere fascinanta lume a timbrelor, iar cei mari vor putea să (re)descopere fascinația copilăriei. În funcție de specificul participanților se vor realiza sesiuni de schimburi și studii filatelice.
Celor mari cu oarecare experiență în domeniu le oferim posibilitatea de a fi îndrumători voluntari și mentori pentru cei aflați la început de drum. Promovăm așadar o colaborare interculturală între generații.
Activitate la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Leonard Alexandru, coordonator al cercului filatelic al BJPD | Jurnalul filatelic – http://jurnalulfilatelic.blogspot.com