La Muzeul Satului din Baia Mare s-a desfășurat, sub egida Consiliului Județean Maramureș și a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, expoziția aniversară prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la deschiderea oficială a muzeului (1984-2024).
Pentru a marca acest moment de mare însemnătate pentru instituția sus-amintită, începând cu ora 11:00 s-a desfășurat vernisajul aniversar „Muzeul Satului Baia Mare – patru decenii de moștenire culturală”. Proiectul cultural, al cărui deziderat a fost acela de a ne bucura de o incursiune autentică în viața satului de odinioară, a fost organizat în parteneriat cu Primăria Baia Mare, Consiliul Județean Maramureș și cu alte instituții de cultură din Maramureș și din țară, fiind onorat de personalități importante ale vieții științifice și culturale românești, printre care: profesori universitari din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca (Centrul Universitar Nord Baia Mare), cercetători, muzeografi, arhiviști, istorici, etnografi, sociologi, teologi, precum și preoți, profesori, doctoranzi, studenți, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media. A fost prezent și Ansamblul Folcloric „Doina Chioarului”, al Palatului Copiilor Baia Mare – structura Clubul Copiilor Șomcuta Mare.
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare a fost reprezentată de directorul bibliotecii, dr. Teodor Ardelean, de dr. Ioan Gogotă, bibliotecar metodist și de Pop Daniela Claudia, referent. Cu această ocazie, dl. director Teodor Ardelean a primit o distincţie culturală și o diplomă pentru promovarea culturii româneşti şi pentru colaborarea apropiată cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
Moderatorul evenimentului a fost drd. Monica Mare, managerul muzeului, care a vorbit despre cei 40 de ani de la înființarea muzeului și a evocat memoria unor personalități care au trecut la cele veșnice. În acest context, vorbitoarea a evidențiat rezultatele parteneriatului public-privat, și a făcut referiri la clădirile legate de viața spirituală și de cea școlară, precum la curțile gospodăriilor unde apar construcțiile specifice zonelor etnografice reprezentate în cadrul muzeului. Cuvântul de salut al autorităților a fost rostit de Janeta Ciocan (autoritate în materie de istorie a muzeului, care a vorbit despre trecutul Bisericii Monument „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Muzeul Satului din Baia Mare); Doru I. Lazăr, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș; Doru Ioan Dăncuș – primarul municipiului Baia Mare și părintele Virgil Jicărean, consilier eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului (care a rostit cuvântul de învățătură). Ulterior, dr. Teodor Ardelean a vorbit despre legătura indisolubilă dintre Biblioteca Județeană și Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Cu privire la continuitatea cercetărilor referitoare la etnografie și artă populară din acest areal, Domnia Sa a identificat următoarele priorități: necesitatea implicării mai multor instituții pentru cercetări și studii fundamentale privind istoria, cultura și civilizația românească; continuarea acțiunilor de dezvoltare a unor parteneriate culturale, sociale și științifice cu instituții și organizații din țară și din străinătate; asigurarea finanțării editării și realizării unor lucrări privind patrimoniul cultural etnologic; sprijinirea comunității locale pentru identificarea, cunoașterea și valorificarea propriei identități culturale și a valorilor de patrimoniu tradițional material și spiritual etc.
Programul manifestărilor a cuprins mai multe evenimente, printre care și slujba arhierească la Biserica Monument „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Muzeului Satului din Baia Mare, oficiată de părintele Virgil Jicărean (din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului) și de părintele paroh Micu Radu Dorin. Cu această ocazie s-a desfășurat și slujba de pomenire a celor care au pus bazele muzeului și a celor care mai bine de un deceniu s-au documentat și au identificat în teren monumente de arhitectură tradițională specifice celor patru zone etnografice ale județului Maramureș: Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Maramureșului (jumătatea de nord-est a Maramureșului Istoric) și Țara Codrului (partea de sud-vest). Slujba a fost urmată de vernisajul expoziției aniversare a muzeului, care a avut loc în șura gospodăriei Preluca, și de expoziția aniversară a Casei Școală Șomcuta Mare. La final, toți cei prezenți au fost invitați la scena din incinta muzeului, unde Ansamblul folcloric „Doina Chioarului” a susținut un moment artistic deosebit.
Vernisajul expoziției a beneficiat de o participare numeroasă, în rândul cărora au fost semnalați: dr. Oana Leșiu din partea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş; Robert Strebeli, directorul Muzeului Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”; conf. univ. dr. Ioan Denuț, directorul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare; prof. Ovidiu Ignat, managerul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare; dr. Mirela Ana Barz, directoarea Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmației; dr. Klara Guseth, directoarea Arhivelor Naționale – Filiala Maramureș; dr. Narcis Iustin Dejanu, managerul Muzeului Goleşti, județul Argeș; dr. Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin, județul Mureș; Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui; Mirela D. Iancu – Complexul Național Muzeal Astra Sibiu; dr.Gabriel Moisescu, directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeș; dr. Daniel Costache-Bolocan, managerul Muzeului Județean Buzău; Anca Natalia Rusu, manager al Muzeului Țării Oașului, județul Satu Mare; dr. Corina Bejinariu, directorul Muzeului de Istorie și Artă Zalău; conf. univ. dr. habil. Laura Teodora Ghinea, director Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor și președinte U.A.P. Filiala Baia Mare; prof. Lucian Iluț, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș; dr. Aura Maria Pintea, directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș; Dana Gagniuc Buzura, manager al revistei de cultură „Nord literar” și alții, care, la rândul lor, au rostit alocuțiuni, fiecare dintre aceștia bucurându-se de un real prestigiu în rândul auditorului bun cunoscător al fenomenului național românesc și nu numai.
dr. Ioan Gogota