„Învățăturile cuiva către fiul său”
„Dragule, lasă măcar un cuvânt de-al tău/ să-mi fi lespede./ Spune, când spui sunt,/ cu gândul dus la mine./ Eu te-am născut pe ţine, dragule./ Renaşte-mă tu.” (Nichita Stănescu)
Sâmbătă – 06.04.2024, orele 11, Sala de Cenaclu „Ion Burnar”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare – a avut loc o nouă întâlnire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș. Dacă este sâmbăta cenaclului, ea poate fi o zi însorită, dar la fel de bine poate fi una posomorâtă, așa cum au fost multe dintre ele. Am lăsat vremea să își țeasă urzeala, iar noi ne-am străduim să ne dezlipim de cotidian. Puteam să fugim de el, dar n-am făcut-o, ar fi fost prea simplu. Pentru început Vasile Bele, proaspăt întors din Spania, și-a prezentat volumul premiat acolo: „Timp rătăcit prin vise. 54 (Acrotstih și poezie)”, Editura „Ecou Transilvan”. Volumul a fost premiat la „Festivalul Românesc de Poezie”, Getafe, Madrid, Spania. Volumul beneficiază de grafica Laurei Alexandra Mogoș, eleva Colegiului de Arte, Baia Mare.
Apoi, Vasile Bele ne-a transmis gândurile cunoscutului poet Vasile Muste, mutat pe pământ spaniol și invitația de a întări legăturile noastre culturale. Am primit și „Revista din Vatra Satului” pe care Vasile Bele o coordonează alături de colectivul de redacție. Nu se putea fără premii, așa că unii dintre noi și Laura Alexandra Mogoș, prezentă și ea la întâlnirea noastră, au primit premii și medalii, oferite de către inimosul nostru coleg. Laura, fosta elevă a dascălului-poet Gelu Dragoș, ne-a vorbit despre pasiunea sa pentru desen și despre noi proiecte și colaborări cu reviste și autori de cărți.
A venit rândul poeziei și a Dianei Szekely, care a debutat literar cu această ocazie. Diana este studentă la litere și a citit pentru prima dată într-un cenaclu. Poeziile sale, precum: „Partituri”, „Amor bacovian”, „Dragoste nocturnă”, „Valuri peste pământ”, „Ultimul dans”, „O iubire”, „Iluzie”, „Vice-versa”, „ Doi debili amorțiți”, „La cină”, au fost ascultate cu interes.
Prima care a luat cuvântul a fost doamna conf. univ. dr. Terezia Filip, invitata noastră, plăcut surprinsă. Dar, atât Domnia Sa cât și ceilalți colegi care au luat cuvântul, au fost de acord că „ a căuta viața în moarte” este un demers mult prea greu pentru un tânăr. Despre creația Dianei, au mai luat cuvântul: Mihaela Poduț-Ienuțaș, Flavia Oltea Foltoș, Vasile Tivadar, Vasile Bele, Olimpia Mureșan, Gelu Dragoș. Desigur, Diana Zsekely își va urma calea literară, așa cum simte și crede că i se potrivește. Noi îi dorim succes, sperând că va deveni colega noastră.
Am ascultat poezie, am primit vești de departe, am primit premii. Ne-a mai rămas un singur lucru: „Momentul „Nichita Stănescu” Cine să fie cea mai în măsură a ne vorbi despre Nichita? Cine altcineva decăt universitara și scriitoarea Terezia Filip, semnatara ciclului, dedicat operei lui Nichita Stănescu: „O poetică a ființei”. Ciclu are patru volume: „Eul în lume”, „Hermeneutica realului”, „Trupul și reversul organicului” și „Bestiarul”. Am ascultat-o cu mult interes. Terezia ar fi putut vorbi zile întregi despre acest subiect, atât de drag ei, dar clepsidra i-a zâmbit cu înțeles. Supunându-se timpului, invitata noastră și-a încheiat prelegerea cu lectura poemului, semnat Nichita Stănescu: „Învățăturile cuiva către fiul său”.
A urmat lectura colectivă. Au citit din poezia lui Nichita ori din poezia proprie dedicată lui Nichita: Mihaela Poduț-Ienuțaș, Flavia Oltea Foltoș, Claudia Tomescu, Maria Berciu, Maria Bilțiu, Olimpia Mureșan, Lotica Vaida, Vasile Bele, Janeta Coroiu, Liviu Coroiu A fost o întâlnire densă, acaparatoare. Ne-am despărțit, invitați la o masă de pietre, de către poetul Gelu Dragoș. Invitația fiind și la propriu și la figurat, căci „Pietre de mâncare” s-a numit poezia lui Nichita Stănescu, citită de către Gelu, iar pietrele oferite la propriu erau de fapt mici opere de artă, pictate pe pietre de rău de către elevii săi. Îi mulțumim și le mulțumim elevilor săi. Lectură plăcută!
A consemnat,
Florica Bud,
Președinte, Cenaclul Scriitorilor din Maramureș
Foto: Gelu Dragoș, Flavia Oltea Foltoș, Vasile Bele, Vasile Tivadar.
Redacția „Bibliotheca septentrionalis”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare