Activități
Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” Baia Mare continuă buna colaborare cu Grădinița Satu Nou de Jos, jud. Maramureș într-un proiect de parteneriat: TREI PARTENERI, ACELAȘI SCOP: GRĂDINIŢĂ – FAMILIE – BIBLIOTECĂ, intitulat „Temperamentele – Să ne cunoaștem pe noi înșine și unii pe alții.”
Coordonatori de proiect: prof. înv. preșcolar: Bârlea Lavinia, Cirț Renata, Bud Sorina, Andor Alexandra, Markocsan Gabriela, Șteți Claudia Mariana, Teger Crina.
Invitată să vorbească părinților a fost: Corina Șandor-Martin, bibliotecar și trainer la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu ” din Baia Mare, Compartimentul Relații Publice, Studio.
Unul dintre scopurile proiectului este ca părinţi să dobândească abilităţi de cunoaştere a copiilor, în vederea eficientizării relaţiei familie – grădiniţă – comunitate.
Părinții prezenți la activitate au pornit cu autocunoașterea și fiecare a trebuit, mai întâi, să-și facă testul temperamentelor, preluat din cartea Personalitate Plus, de Florence Littauer. Rând pe rând părinții și-au descoperit tipul temperamental dominant și și-au ales balonul corespondent: Sangvinicii – galben, Colericii – roșu, Melancolicii – albastru, iar Flegmaticii – verde. Mare veselie, la final, să se vadă unii pe alții cât de diferiți sunt, chiar dacă unii se cunoșteau între ei sau așa au crezut … că se cunosc.
Apoi, în cunoștință de cauză, au ascultat prezentarea punctelor forte ale temperamentelor și felul în care se manifestă copiii în funcție de temperamentul înnăscut.
Doamna Corina Șandor-Martin a prezentat cu această ocazie trei cărți despre temperamente, semnate de autoarea Florence Littauer, dar și o carte de povești pentru copii, Pomul Comorii, de John & Cindy Trent și Gary & Norma Smalley, care-i poate ajuta pe copii să își identifice temperamentul dominant (Desigur cu ajutorul celor mari.)
O a doua întâlnire în cadrul proiectului va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, când prezentarea va continua cu punctele slabe ale fiecărui temperament și o înțelegere aprofundată a personalității copiilor în funcție de temperamentul lor înnăscut.
Sperăm ca odată înțelese tipologiile temperamentale, părinții să aibă aha-uri despre sine înșiși și să-și înțeleagă mai bine copiii.
Mulțumim d-nei prof. înv. preșcolar Lavinia Bârlea, în mod deosebit, pentru această colaborare.
Sursa: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook.