Vizită de studiu și atelier la Centrul de excelență în domeniul Managementului Inovației și Colaborare în rețea din Salonic, Grecia
În perioada 6 – 11 iunie, la Salonic (Grecia), a avut loc Campusul de mentorat în instrumente de colaborare în rețea din cadrul proiectului „Teach for future”, coordonat de Fundația Heritage din Grecia, Asociația Națională a Bibliotecilor și Bibliotecarilor Publici din România și Global Libraries Bulgaria și finanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului Erasmus+. Am participat 10 beneficiari din România, 10 din Bulgaria și 10 din Grecia.
Organizatorii greci au pregătit un program divers. De-a lungul celor cinci zile de atelier, au avut loc prezentări interactive, seminarii și vizite de studiu la instituții cu atribuții în domeniul conservării memoriei colective. Temele, dezbătute în limba engleză, au surprins elemente de interes pentru dezvoltarea serviciilor moderne de bibliotecă precum: colaborarea în rețea, marketing pentru biblioteci, soluții IT pentru biblioteci, utilizarea Inteligenței Artificiale în tehnica de bibliotecă, tehnici de identificare a informațiilor false, noțiuni de managementul timpului, storytelling, etc.
Activitățile s-au desfășurat la sediul Liceului Agricol American (American Farm School), o instituție privată de învățământ, un campus universitar întins pe o suprafață mare, fondat în 1924 de John Henry House, într-o zonă rău famată din periferia Salonicului. Școala urmează să sărbătorească un secol de existență și se mândrește cu 1200 de studenți, care studiază în domeniile: agricultură, științe naturale și protecția mediului, pregătiți de 350 cadre didactice și personal auxiliar.
Cele mai interesante prezentări au fost livrate de profesioniști în domeniul biblioteconomiei și științelor informației. Anthi Baliou a vorbit despre cum putem contracara informațiile false și despre Inteligența artificială în organizațiile culturale. Aspasia Tasiopoulu de la Biblioteca din Veria a prezentat serviciile oferite în perioada pandemiei de COVID-19, când prin intermediul unei sponsorizări din partea unei firme de curierat, biblioteca a reușit să împrumute 10.000 de cărți cititorilor din oraș. Biblioteca a deschis o sală de lectură în aer liber și a documentat prin fotografii cozile din fața magazinelor și străzile goale din perioada valului 2 al pandemiei. Două bibliotecare cipriote, Barbara Aristidou – Universitatea Tehnică din Limassol și Pani Skitini – Ministerul Educației, Culturii, Tineretului și Sportului din Cipru au avut prezentări despre rețeaua de biblioteci din Cipru și despre Catalogul Național partajat care este funcțional în această țară mică. Damiana Koutsomiha, managerul Bibliotecii din cadrul American Farm School a prezentat câteva din trăsăturile cetățeanului secolului 21 și noțiuni despre managementul timpului care se traduce prin mai buna organizare personală a fiecărui individ. Tot cu această ocazie am avut ocazia să realizăm un podcast, sub forma unui dialog, prin care am răspuns la două întrebări: Cum ne-a ajutat proiectul Teach for future să ne dezvoltăm competențe? Cum intenționați să implementați câteva dintre ideile seminarului?
Am vizitat Biblioteca Municipală din Salonic, însoțiți de managerul de proiect, domnul Emmanuel Garoufallou. Ne-au întâmpinat doamna Eleni Tstsimikli, director adjunct al instituției care ne-a făcut o scurtă prezentare a celor 80 de ani de istorie a serviciului public de lectură pentru cetățenii orașului Salonic, precum și domnul Apostolos Patelakis, cercetător grec de origine română, născut la Craiova, bun cunoscător al relațiilor diplomatice și culturale dintre Grecia și România, care ne-a servit și de ghid în itinerarul nostru prin oraș până la arhiva din port.
Situată central, la câțiva pași de Turnul Alb, monument emblematic al orașului, într-o clădire frumoasă cu opt etaje, Biblioteca Municipală din Salonic adăpostește o secție pentru copii, o colecție de carte veche, periodice, o secție de beletristică, un departament de arte și științe. În foaierul sălii de evenimente am avut ocazia să vizităm o expoziție dedicată sărbătoririi a 200 de ani de la Revoluția de la 1821 din Grecia. Cu această ocazie, din partea echipei de proiect a fost oferit un măslin Bibliotecii publice din Salonic, pentru a-l planta în grădină, în amintirea bunei colaborări între instituții. Programul a mai cuprins vizite la Centrul de refugiați „Oikopolis” și prezentarea arhivei din portul Salonic, al doilea ca mărime din Grecia, unde am fost întâmpinați de domnul Konstantinos Paloukis, arhivar.
Fiind vorba de un proiect european Erasmus, care promovează valorile Uniunii Europene am avut ocazia să descopăr câteva din cele 15 monumente UNESCO pe care le găzduiește orașul Salonic, port la Marea Egee, cel mai important oraș al regiunii Macedonia și al doilea ca mărime după Atena, capitala Greciei. Denumirea orașului vine de la Tesalonica, soția regelui Casandru, întemeietorul orașului în anul 315 î.Hr. Apostolul Pavel a predicat creștinismul în această zonă în anul 50 d.Hr. Am vizitat Muzeul de Arheologie și Muzeul Culturii Bizantine, care m-au purtat într-o călătorie în timp, pe parcursul a mai bine de 2000 de ani de istorie și civilizație. În această perioadă, pe aceste meleaguri s-au succedat mai multe civilizații: greacă, romană, bizantină, otomană, care și-au pus fiecare amprenta asupra dezvoltării orașului. Amintesc apoi de Arcul de triumf al împăratului Galerius, realizat în 303 A.D. în urma victoriei împotriva perșilor, Biserica Sfântul Dumitru, izvorâtorul de mir, martir creștin în timpul aceluiași împărat Galerius, Hagia Sophia, biserică ridicată în secolul 7 d.Hr., după modelul Sfintei Sofia din Constantinopol, Turnul Alb, ridicat după cucerirea otomană a orașului în 1430. M-am plimbat pe faleză prin fața statuii lui Alexandru cel Mare și prin Piața Aristotel, cea mai mare din Salonic, proiectată de arhitectul francez Ernest Hébrard, după Marele incendiu din 1917.
La final, doresc să adresez mulțumiri pentru oportunitatea de a participa la acest proiect doamnei Ioana Crihană (ANBPR) și domnului Emmanuel Garoufallou (Fundația Heritage), pentru buna organizare, colegilor din țară și prietenilor din Bulgaria și Grecia, în compania cărora am petrecut câteva zile memorabile.
de Ștefan Selek,
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare