În data de 9 septembrie 2024, dr. Ion M. Botoș, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie al Românilor din Transcarpatia (Ucraina), preşedintele Uniunii Regionale „Dacia”, a efectuat o vizită documentară la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, participând, în calitate de invitat special, la ședința operativă săptămânală. Scopul vizitei s-a înscris pe linia bunelor relații culturale, instituite cu mai mulți ani în urmă, între dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare și dr. Ion M. Botoș. Cu acest prilej, biblioteca noastră a primit mai multe exemplare din ultimul număr a gazetei regionale social-politice și culturale „Apșa” din Transcarpatia.
În cuvântul introductiv, dr. Teodor Ardelean a vorbit despre onoarea pe care o are instituția pe care o conduce de a fi gazda vizitei lui Ion M. Botoș, „un erou autentic față de care îl leagă o frumoasă prietenie bazată pe sinceritate și respect reciproc” și a elogiat personalitatea și activitatea acestuia în Transcarpatia, descriindu-l drept un „adevărat luptător fără compromisuri când este vorba de limbă, neam şi credinţă, a cărui activitate este dedicată promovării istoriei, culturii și civilizației românești în această regiune”, fidel continuator al tradițiilor culturale românești pe teritoriul Ucrainei, care prin credință realizează fapte cât pentru un Institut Cultural.
Ulterior, Ion M. Botoș a prezentat revista „Apșa”, în cuprinsul căreia s-a acordat o mare atenție proiectului „Biblioteca Apșa – liant pentru păstrarea și cunoașterea limbii române”, derulat prin intermediul Muzeului de Istorie și Etnografie al Românilor din Transcarpatia. Scopul acestuia constă în amenajarea unei săli în care va fi organizată biblioteca și sala de studiu, de natură să contribuie la conservarea moștenirii culturale a neamului românesc în această parte a Ucrainei.
De asemenea, muzeul privat pe care îl deține conține variate categorii de bunuri culturale, dintre care o parte depășesc importanța locală, regională și chiar națională, și care și-a îmbogățit colecțiile prin donații, în special în domeniul cărții, al pieselor de arheologie, monedelor, medaliilor și armelor vechi.
Ion M. Botoș se recomandă ca fiind unul dintre cei care cred cu fermitate că istoria nu trebuie uitată, ea fiind cea care ne conferă identitate, țel și speranță, un român care nu a uitat niciodată rădăcinile, fapt pentru care vine des în România.
Strategia Bibliotecii Apșa va fi de a continua activitatea de promovare a culturii, istoriei și literaturii române, prin împrumuturi de cărți în limba română, pentru ca păstrarea identității naționale să se realizeze prin educație culturală și spiritualitate. Totodată, biblioteca va contribui la formarea de oameni emancipați, demni, înzestrați cu conștiință de sine și voință proprie, înspre cunoașterea lumii și a sinelui, eliberați de prejudecăți, dogme și opresiuni.
dr. Ioan Gogota